„Este un start furat 100%. Este o lovitură crâncenă adusă democrației. Este prima dată după Revoluție când asistăm la așa ceva”

Fair-play-ul pentru câștigarea scaunului de edil-șef la Moldova Nouă pare să lipsească cu desăvârșire. Respingerea candidaturii primarului Torma pentru un nou mandat la șefia instituției pe care actualmente o conduce are din ce în ce mai mult iz de blat, cu un start furat, este de părere unul dintre aliații primarului în alegeri.

Deși admite că nu poate comenta din punct de vedere juridic, Toni Novăcescu, vicepreședintele filialei Pro România din Moldova Nouă, omul care a ales să își folosească experiența politică pentru a-l sprijini pe Adrian Torma în bătălia pentru un nou mandat, spune că cele petrecute ieri la Tribunalul Caraș-Severin reprezintă de fapt o lovitură dată democrației, în acest caz fiind vorba de o eroare materială care, dacă este căutată cu atenție, se regăsește și în dosarele altor candidați, nicidecum o eroare de fond, eroare care elimină de la bun început posibilitatea cetățenilor de la Dunăre să își aleagă viitorul conducător în baza unor reguli civilizate și corecte ale jocului.

CITEȘTE ȘI: INCREDIBIL. Primarul Torma, oprit de o contestație să candideze pentru încă un mandat!

„Nu pot comenta din punct de vedere juridic decizia de ieri a instanței deoarece nu sunt de profesie jurist. Era vorba despre o eroare materială, nicidecum despre una de fond. Asemenea greșeli, dacă se verifică mai multe dosare, cu siguranță, se regăsesc și în altă parte. Dacă mai avem vreo șansă sau nu, credeți-mă nu știu ce să vă răspund, dar documentându-mă pe ultima sută de metri, termenul final este astăzi”, a explicat Toni Novăcescu.

Despre cum s-a ajuns în această situație, precum și care ar fi repercusiunile unei astfel de erori materiale, reprezentantul Pro Romania din Clisura Dunării a detaliat:

„În primul rând, este o lovitură crâncenă adusă democrației. Cetățenii orașului sunt puși în situația de a nu-și exprima votul corect prin dorința și simpatia lor față de toți candidații. Este un start furat 100%. Cetățeanul din Moldova Nouă nu poate să își exprime clar votul unde și-l dorește fiind vorba despre o eliminare din competiție. Este eroare materială, nu este o eroare de fond, cu atât mai mult cu cât am fost chemați două zile pentru aceeași speță. La Biroul Electoral de Circumscripție Moldova Nouă s-au încărcat pur și simplu hârtiile, cele semnate au rămas pe masă, iar noi am venit cu dovada că le avem în fața instanței. Nu au existat două contrasemnături. Totul s-a petrecut în momentul în care s-au îndosariat documentele. În primă fază, Biroul de Circumscripție a considerat că totul este în regulă, contestația la nivelul Judecătoriei Moldova Nouă fiind respinsă. Bineînțeles, au făcut apel în ultima clipă, noaptea înainte de ora 00.00. Apoi, procurorul de caz a făcut afirmația că respinge plângerea în prima fază, a rămas să delibereze, ca să aflăm după aceea că suntem programați la rejudecare ieri. Ne-am prezentat acolo, avocatul ne-a susținut cauza, domnul Torma a pledat în favoarea cauzei noastre, la fel și eu. Practic, în plenul ședinței, același procuror de caz a venit și ne-a spus că admite contestația, iar restul problemelor juridice mă depășesc”.

24 august – ziua ultimei cărţi jucate

Chiar dacă șansele de izbândă sunt minime, Novăcescu speră ca simpatizanții celor două formațiuni politice din Moldova Nouă să nu fie puși în situația să își exprime votul doar în privința candidatului înscris la șefia Consiliului Județean și a consilierilor județeni:

„Îmi doream să reîmprospătăm lucrurile la Moldova Nouă, aceasta fiind motivația pentru care am acceptat să îl susțin pe Adrian Torma. Ne doream să îmbinăm experiența unora dintre noi cu spiritul tânăr al celorlalți care vrând, nevrând trebuie să ne ia locul și să meargă mai departe. Din ce observ, viitoarea campanie electorală va fi o cocină de porci. Din nefericire, am ajuns să o trăiesc și pe asta. Repet, sunt decepționat pentru faptul că cetățenii din Moldova Nouă nu își pot exprima dreptul de vot conform voinței lor. Trebuia să existe o libertate la vot, așa încât omul să nu fie îngrădit. O astfel de situație nu s-a mai întâmplat niciodată la Moldova Nouă! Este prima dată după Revoluție când asistăm la așa ceva”.

Sursa foto principal: Facebook.