Este România pregătită de relaxarea măsurilor? „Guvernul și Iohannis nu au dat niciun argument”

untitled design set 970x90 px

Relaxarea fără testare și argumente l-a nemulțumit pe senatorul PSD, Ionuț Chisăliță. Social-democratul consideră că propunerile înaintate Guvernului sunt o bătaie de joc la adresa cetățenilor și spune că numărul cazurilor și deceselor de COVID-19 din statisticile oficiale nu reprezintă situația reală.

Senatorul Chisăliță caracterizează în termeni duri măsurile de relaxare propuse Guvernului Orban. Chestiunile cu privire la distanțarea socială, școli, deplasarea între localități sunt doar câteva dintre problemele care i-au atras atenția social-democratului, care consideră posibilele măsuri o bătaie de joc la adresa cetățenilor. „Lipsa de argumente pentru Guvernul își bate joc de români cu așa-zisele măsuri de relaxare. Nu există niciun argument pentru menținerea sau eliminarea unei restricții de distanțare socială! Nu există niciun argument al Guvernului, prin care să se spună de ce e sigur să se deschidă muzeele, dar nu e sigur să se deschidă parcurile! Nu există niciun argument nici pentru închiderea, nici pentru deschiderea școlilor. Iohannis nu a dat niciun argument pentru redeschiderea parțială a școlilor pentru cei din anii terminali. De ce e sigur să vină la școală elevii de a 8-a și a 12-a, dar e foarte periculos pentru ceilalți copii? Guvernul nu prezintă niciun argument pentru interzicerea sau restricționarea deplasării între localități! Părinții nu știu cu cine își vor lăsa copiii după 15 mai. Vor trebui să aleagă între locul de muncă și viața bunicilor care pot fi infectați”, a transmis senatorul pe pagina sa de Facebook.

Ionuț Chisăliță critică modul în care sunt raportate decesele de coronavirus și spune că doar persoanele care își pierd viața în spitale apar în statistica Guvernului, nu și cei afectați din afara unităților spitalicești. Senatorul PSD consideră că statul trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să ia ca model țările care au relaxat măsurile pentru că testează în masă. „Nimeni nu știe dacă e mai bine sau mai rău, nimeni nu știe numărul real de infecții și decese COVID. Nu știm care e numărul real al infecțiilor, pentru că asimptomaticii sau cei cu simptome ușoare nu au fost testați. Nu știm care e numărul real al deceselor COVID, pentru că Guvernul nu raportează decât decesele din spitale. Nu știm câte decese au fost provocate de COVID-19 în afara spitalelor, la căminele de bătrâni sau la domiciliu. Guvernul nu are argumente pentru că s-a opus testării statistice sau testării în masă (adică ce fac multe state), pentru că știe că realitatea e mai rea decât datele prezentate! Toate statele care vor să relaxeze măsurile fac teste în masă și/sau teste prin sondaj!”, a încheiat social-democratul.

O primă declarație referitoare la testarea în masă a fost făcută ieri de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta a precizat că se pregătește o testare la nivel național pentru a evalua starea imunizării populației și pentru a verifica evoluția epidemiei în România. „O să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației, cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată, nu coborâm”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/