„Este o sfidare la adresa asiguraților sistemului sanitar public!“

Oamenii reacționează prin comentarii dure la declarațiile primarului Felix Borcean cu privire la cheltuirea banilor, inutil și mulți, pe medicamente sau pe mâncarea pentru pacienți la Spitalul Municipal de Urgență.

Potrivit primarului Felix Borcean, pentru medicamentele și hrana din Spitalul Municipal de Urgență se plătește mai mult decât ar fi normal.

„Acum, la spital, se cheltuie foarte mulți bani inutil, de exemplu pe medicamente, sume foarte mari. La cantină, nu sunt foarte bine definite porțiile, eu nu am știut că trebuie să fie porții normale, porții pentru diabetici și porții pentru tuberculoză. Sunt prețuri recomandate, porția normală are preț recomandat de 10 lei dar poate să fie și mai mică, ori la noi e 16,7 lei fără TVA. Și atunci te întrebi de ce stau oamenii la spital? Stau pentru că stau bine, nu plătesc chirie, sunt niște lucruri incredibile pe care le-am aflat despre spital”, a precizat primarul Felix Borcean, care consideră că un nou spital este mai mult decât binevenit în Caransebeș.


Reacțiile apar imediat prin postări de genul: „Atunci banii ăia se fură, pentru că mâncarea din spitalul din Caransebes e execrabilă. Pe bune, cine vrea sa stea la spital în condiţiile alea?”, „Ce medicamente? Că medicamentele și le cumpără pacienţii din banii lor!”, „Vai, Doamne, acest spital ar trebui închis și renovat de la cap la coadă, este de toată groaza, nu au nici măcar schimburi de paturi, vai și amar, suntem de toată jena, te duci cu o boală și ieși cu 7, faceți ceva domnule Primar Felix Borcean pentru acest spital!”, „Eu sper că nu a spus ce scrie aici. Cum să spui că stau oamenii acolo de bine că nu plătesc chirie. Cine vrea să fie bolnav şi să fie în spital!?”.

Un alt comentariu foarte bine documentat apare pe pagina de Facebook „Sesizare Caransebeș”, care practic a împrumutat numele aplicației inițiată de Primăria Caransebeș și care se poate accesa de pe telefoanele mobile: „Este debordantă falsa naivitate a primarului Felix Borcean în legătură cu ceea ce pretinde a fi descoperirile pe care le pune la îndemână un audit, între noi fie vorba, la fel de neinspirat și de neinformat ca și cel care l-a comandat. (…) Rețineți domnule primar că în 16,7 lei (suma maximă de Dvs. pomenită) nu este vorba despre o singura masă pe zi, ci de 3 mese şi un supliment!! Imaginaţi-vă un restaurant popular cu meniu fix nu din Bucureşti, ci din Caransebeș și vedeti că din acesti bani el oferă doar un prânz. Încercați să vă imaginaţi ce se poate oferi la 3 mese pentru 10 lei pe zi!! În aceste condiții domnule primar a afirma că cineva rămâne în spital pentru că se dă mâncare acolo este o sfidare la adresa asiguraților sistemului sanitar public și constituie o dezinformare cu intenție a opiniei publice!”, se arată pe pagina de Facebook amintită, comentariu scris de o Laura Moldovan, care, pe lângă informații despre norma de hrană în spital, pare a cunoaște și situația medicamentelor din spital:

„Despre medicamente domnule primar, ar fi trebuit să vă informeze auditorii că proporția cheltuielilor cu medicamentele, materialele sanitare, reactivii şi contractul cu firma prestatoare de analize de laborator nu reprezintă decât aproximativ 10% din bugetul Spitalului Municipal de Urgență”, scrie Laura Moldovan. Aceasta își prezintă opinia și cu privire la intenția primarului de a iniția un proiect de construire de la zero a unui spital privat: „În naivitatea noastră ne permiteți domnule primar să ne gândim doar la ceea ce înseamnă o investiție de o asemenea anvergura (pe care avem toate motivele să credem că nu o înțelegeți) atât pe verticală cât și pe orizontală cât și dinainte înapoi, și din înapoi înainte!”.