Este nevoie de sânge la Centrul de Transfuzie din Timișoara! „Vă rugăm insistent să veniți să donați”

Bolnavii au nevoie de sânge indiferent de contextul epidemiologic, anunță reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină din Timișoara, care au pus la dispoziție și o aplicație prin care se pot face programări online.

Oamenii trebuie să respecte noi reguli, pe lângă cele existente deja, dacă vor să doneze sânge. Să nu fi prezentat în ultimele 14 zile simptome asociate infecțiilor respiratorii precum febră, tuse, stare de oboseală sau simptome digestive, să nu fi călătorit în ultimele 28 de zile în Europa, China, Coreea de Nord sau Iran și evident să nu fi avut contact cu persoane suspecte de coronavirus sau diagnosticate deja.

Din păcate există bolnavi care au nevoie de sânge indiferent de contextul epidemiologic în care ne aflăm. Dacă sunteți sănătoși, nu ați călătorit într-o țară cu infecție cu COVID-19, dacă nu ați venit în contact cu o persoană care a călătorit într-o țară afectată de acest virus, vă rugăm insistent să veniți la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara, unde noi suntem pregătiți să vă primim astfel încât să nu existe nici un risc pentru voi.”, au transmis reprezentanții Centrului.

Donarea se face în condiții de siguranță, astfel încât cetățenii să nu fie expuși riscului de infectare. Virusul se transmite ușor prin atingerea ochilor, a nasului sau a gurii cu mâinile neigienizate. Primul simptom al infecției este febra.

„Toți cei care se prezintă la sediul unității sunt termometrizați, atât donatorii, cât și angajații. Se pun la dispoziție dispensere cu dezinfectant pentru mâini, se dezinfectează suprafețele, din oră în oră, iar fotoliile de donare se dezinfectează după fiecare donator. Dacă stați acasă și numărul de donatori scade dramatic, rezervele de sânge pot fi puse în pericol. Stresul pacienților din spitale care depind de transfuzia de sânge este similar stresului pe care fiecare dintre noi îl resimțim în legătură cu coronavirusul. Nevoia de sânge este permanentă, iar donarea de sânge este singura șansă pentru cazurile grave, copii si adulți, care au nevoie de sânge pentru a supraviețui.”, mai spun medicii.

Programările se fac online prin intermediul aplicației Donorium care poate fi accesată și la adresa www.donorium.ro.