Este capabilă Real Madrid să câștige al treilea trofeu Champions League consecutiv?

S-au stabilit cele opt echipe calificate în sferturile de finală ale Champions League. Dacă Manchester City, Real Madrid, Barcelona, Juventus și Bayern Munchen sunt obișnuite cu această fază a competiției, iar calificarea lui Liverpool era previzibilă, surprind apariția lui AS Roma și Sevilla în primele 8 echipe ale Europei.

În urma tragerii la sorți de vineri, 16 martie 2018, s-au stabilit meciurile din această fază a competiției:

  • FC Barcelona vs. AS Roma
  • Sevilla vs. Bayern Munchen
  • Juventus Torino vs. Real Madrid
  • Liverpool vs. Manchester City

Meciurile tur se vor disputa pe 3 și 4 aprilie, în timp ce returul va avea loc pe 10 și 11 aprilie. La o primă vedere, Barcelona și Bayern Munchen au misiuni relativ ușoare. Jocurile sferturilor de finală sunt duelul englezesc dintre Liverpool și Manchester City, dar mai ales reeditarea finalei sezonului trecut între Juventus Torino și Real Madrid.

Real Madrid este câștigătoarea competiției în ultimele două sezoane, ea fiind prima echipa care reușește să-și apere titlul în actualul format. În 2016, Realul a câștigat finala cu concitadina Atletico la lovituri de la 11 metri după ce la finalul celor 90 de minute regulamentare scorul a fost 1-1. Meciul a consemnat două premiere: Sergio Ramos a devenit primul fundaș care marchează în două finale de Liga Campionilor, iar Ferreira-Carasco devine primul fotbalist belgian care marchează într-o finală de Champions League.

În 2017, Real Madrid și-a apărat titlul după ce a zdrobit cu 4-1 pe Juventus Torino. Cu cele 12 trofee deținute, Real Madrid este cea mai galonată formație din istoria competiției, urmată fiind de AC Milan cu 7 trofee și Barcelona, Bayern Munchen și Liverpool cu câte 5. Începutul de sezon o găsea pe Real Madrid în postura de mare favorită la câștigarea celui de-al treilea trofeu Champions League, dar și la câștigarea titlului în Spania. Startul a fost unul excelent, madrilenii câștigând Supercupa Spaniei după o victorie cu 2-0 în fața marii rivale, FC Barcelona. De aici a început o perioadă mai puțin fastă. Cu un Ronaldo ieșit din formă, cu Benzema, umbra celui din sezoanele trecute și G. Bale mai mult accidentat, Realul este în acest moment pe locul 3 în clasament, la 15 puncte de lider. Mai mult chiar, deși câștigaseră cu 1-0 la Leganes, madrilenii au ratat calificarea în semifinalele Copa del Rey în urma eșecului 1-2 de pe teren propriu.

Parcursul din Liga Campionilor a fost unul mai bun. Bilanțul celor 8 meciuri este de 6 înfrângeri, o remiză și o înfrângere. Dacă în grupe Realul a avut probleme cu Tottenham, în optimi a reușit performanța de a elimina pe PSG cu două victorii, 3-1 acasă și 2-1 în deplasare. Este de remarcat faptul că parcursul din Liga Campionilor i se datorează în mare măsură lui Cristiano Ronaldo care a înscris de 12 ori în cele 8 meciuri.

În vara trecută conducerea Realului a hotărât să aducă doar doi jucători, pe Theo Hernandez de la Atletico și pe Dani Ceballos de la Betis Sevilla. În schimb, Realul a renunțat la Pepe, Danilo, F. Coentrao, Alvaro Morata și James Rodriguez. Se pare că aceste mutări nu au fost cele mai inspirate. Strategia nu a dat roade întrucât atunci când Ronaldo, Bale și Benzema erau ieșiți din formă, tinerii Isco și Asensio nu au reușit să-i suplinească și poate că era nevoie de Morata. Apărarea este călcâiul lui Ahile pentru Real, deoarece primește gol meci de meci, semn că era necesară achiziționarea unui fundaș central.

După aflarea adversarului din sferturile de finală, bookmakerii caselor de pariuri și analiștii sportivi o văd pe Real cu șansa a patra să își apere pentru a doua oară trofeul. Dacă veți intra aici, veți afla care sunt șansele celor 8 echipe calificate să câștige trofeul, dar și multe alte pronosticuri.

Parcursul mai slab în acest sezon de La Liga, forma fluctuantă a vedetelor, unele nemulțumiri din lot (vezi situația lui Bale), fragilitatea axului central al apărării (Ramos – Varane), forma excelentă a adversarului din sferturi, dar și a posibililor adversari în faza următoare (Barcelona, Manchester City, Liverpool și Bayern Munchen) ne îndreptățesc să credem ca Realului îi va fi foarte greu să câștige al treilea trofeu Champions League consecutiv. Însă, cu un Ronaldo în formă, nimic nu este imposibil.