Eroul din Munții Banatului care a menținut vie flacăra libertății prin jertfa din cei 14 ani de temniță grea!

petru gherga luptator anticomunist
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Petru Gherga, unul dintre eroii rezistenței din Munții Banatului, supraviețuitor al temnițelor comuniste, este un exemplu de sacrificiu, de loialitate, de curaj și credință, de dragoste de țară!

1 Decembrie. Ziua Națională a României. Ziua în care românii își comemorează eroii. Adevărații eroi. În Palatul Administrativ din Reșița, a fost comemorat ceva mai devreme un astfel de erou, un om pe care mai greu sau chiar deloc îl întâlnești în zilele noastre. Este vorba despre Petru Gherga, declarat post mortem “Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin” pentru lecția de demnitate și sacrificiu pe care luptătorul anticomunist a lăsat-o scrisă generațiilor următoare. Omul care și-a mistuit tinerețea în cele mai grele închisori din lagărul comunist, după cum amintește Cornelia Fetea, președintele filialei cărășene a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, fusese decorat și de președintele României, în 2018, cu Ordinul Național „Serviciul credincios în grad de cavaler”! În semn de profund respect pentru cutremurătoarele suferințe îndurate în temnițele comuniste.

gherga petru

Originar din Rusca Teregova, Petru Gherga s-a născut la data de 1 noiembrie 1928. Împlinise 21 de ani când li s-a alăturat partizanilor din Munții Banatului. A fost arestat în toamna anului 1950, fiind ridicat de Securitate chiar din căruța cu care mergea la târg. A primit o condamnare la 25 de ani de închisoare. A executat 13 ani și 9 luni. A stat în condiții deosebit de grele în 11 temnițe comuniste. A încetat din viață în 2018, la vârsta de 90 de ani, însă prin ceea ce a îndurat Petru Gherga în spatele gratiilor la Caransebeș, Jilava, Gherla, Lugoj sau Aiud a păstrat vie flacăra libertății, iar nouă și generațiilor următoare ne-a lăsat niște repere, un sistem de valori, care n-au voie să dispară vreodată.

gherga 2

În momentul în care a fost aruncat în temniță avea deja două fete. La ele și la Dumnezeu s-a gândit Petru Gherga în pușcăriile comuniste.  „În închisoare s-a rugat la Dumnezeu să scape și să se întoarcă acasă jurând că va construi o biserică. S-a ținut de cuvânt, fiind ctitorul bisericii din Rusca. Mai târziu a contribuit la renovarea ei și, împreună cu urmașii luptătorilor din Rusca, a construit un monument care a fost amplasat în fața bisericii.”, a mai amintit Cornelia Fetea, președintele filialei județene a Asociației Foștilor Deținuți Politici. Un an mai târziu după ce a fost pus în libertate, s-a născut mezina Vîrsavia, cea care a primit însemnele aferente titlului de “Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin” acordat eroului Petru Gherga.

promovare banner maxagro Muzeul TM

gherga 3

„Eroii chiar există!”

Dar despre Petru Gherga știe multe și Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin, care l-a cunoscut personal pe luptătorul din Munții Banatului. „Petru Gherga și-a iubit țara, comuna și satul natal, familia, biserica și rămâne un simbol al celor știuți și neștiuți care au luptat pentru această țară, care au crezut în puterea acestui popor și în idealul libertății. Eroii chiar există și nu le datorăm doar recunoștință, le datorăm existența noastră, ca neam, ca popor, ca indivizi. Prin jertfa lor, a eroilor cunoscuți și necunoscuți, s-a clădit această țară, pe care suntem datori să o onorăm și să o iubim prin faptele noastre”, a spus reprezentantul Guvernului României.

gherga 4

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/