Eroii în halate albe din Spitalul de Campanie ridicat la Timișoara: „Este o provocare, o eternă provocare”

Ridicat în aprilie pe stadionul CFR din Timișoara, Spitalul de Campanie a devenit o a doua „casă” pentru colectivul medical care îi monitorizează pe pacienții COVID-19. Se lucrează 12 ore pe zi, condițiile sunt grele, iar patologia devine din ce în ce mai serioasă, spun medicii.

Sistemul modular medical de izolare și tratament, ridicat de MApN și inclus ca secție de Boli Infecțioase a Spitalului Militar de Urgență, a primit pacienți în 22 iulie. La scurt timp, locurile au fost ocupate, iar ulterior au fost externați și primii pacienți.

Lupta de pe frontul COVID-19 nu este una ușoară, o spun chiar medicii aflați în linia întâi. Căpitanul medic Oana Stancu, detașată de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București și șefa Secției de Boli Infecțioase din cadrul SMMIT, a povestit cum arată o zi în cadrul SMMIT.

„Lucrăm 12 ore pe zi, lucrăm cu drag pentru că medicina este pasiunea noastră, colectivul s-a sudat, am creat relații foarte bune, conexiuni foarte bune, ziua este plină, sunt mulți pacienți, sunt cazuri multe, multe lucruri de făcut, dar mergem înainte. Mulți suntem medici militari și în armată trebuie să reziști. În al doilea rând, suntem medici și când am ales meseria asta știam la ce ne înhămăm, deci rezistăm.”, a declarat, pentru ziarul Observatorul militar, Oana Stancu.

Florin Negrea, medic specializat în Anestezie și Terapie Intensivă, este din Timișoara. Spune că sunt tot mai puțini pacienți care refuză internarea și consideră că, în această perioadă, informarea are mult mai multă putere decât dezinformarea.

„Este o provocare, o eternă provocare, nu ai nevoie de doze suplimentare de adrenalină făcute prin sporturi extreme, am adrenalină destulă la spital. E greu să pătrunzi în conștiința unui om. Noi, oamenii, ne zbatem între informare și dezinformare în ceea ce privește existența acestui virus. La orice dezinformare trebuie să existe aceeași măsură a informării. Dar sunt din ce în ce mai puțini pacienți care refuză internarea și vor să plece acasă, deci funcționează informarea mai bine decât dezinformarea!”, a explicat pentru aceeași publicație medicul Florin Negrea.

Peste 25 de cadre medicale, printre care și șase medici, au grijă de pacienții internați în Spitalul de Campanie. Doctorii lucrează în ture, iar sistemul modular are în dotare și un laborator cu o capacitate de prelucrare a 40 de probe pe zi.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/