„Era ideal ca spitalul din Anina să rămână, nu să fie închis”

La mai bine de opt ani de când Guvernul Boc a ordonat închiderea a 67 de unități spitalicești din întreaga țară (în 1 aprilie 2011), primarul orașului Anina, Gheorghe Românu, este de părere că nu trebuia să se recurgă la o astfel de soluție, o soluție în detrimentul celor care au contribuit o viață întreagă la sistemul public de sănătate.

În 2011 s-a pus lacăt inclusiv pe spitalul urbei conduse de primarul Românu, această mișcare nevenind deloc în ajutorul populației, cu atât mai puțin când vine vorba de cei care au lucrat în mină, iar astăzi, firește, au nevoie de condiții medicale decente: „Era ideal ca acest spital să rămână, nu să fie închis. Așa, cu 30-40 de paturi. Nici nu era nevoie de mai multe. Populația fiind îmbătrânită era necesar ca, măcar o dată pe an, acest cetățean care a lucrat în mină să poată să beneficieze de servicii medicale, în sensul că, vine o săptămână, se tratează, se controlează etc.”

Pe de altă parte, dacă unitatea medicală de pe raza UAT-ului Anina a fost închisă, edilul-șef spune că instituția pe care o conduce nu are cum să înființeze un nou spital, întrucât fără un parteneriat cu cei de la Casa de Sănătate, „care să-ți plătească serviciile medicale, nicio instituție nu poate să reziste”.

În cadrul celor 67 de spitale închise în 2011 funcționează astăzi centre de permanență cu medici de familie, secții ale unor spitale mai mari din județe sau cămine pentru persoanele vârstnice.

În privința centrului de permanență de la Anina, după spusele lui Gheorghe Românu, acesta funcționează cu șase medici, între orele 14.00 şi 08.00, locuitorii urbei venind aici pentru tratament, exceptând „urgențele grave, când pacienții sunt preluați de salvare și duși la Reșița”.

Totodată, primarul orașului din Caraș-Severin a mai ținut să aducă în atenția publicului că „acest centru de permanență este susținut de primărie: începând de la căldură până la absolut tot ceea ce este necesar”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/