Epuizarea și oboseala continuă să ridice semne de îngrijorare

untitled design set 970x90 px

Una dintre cele mai de temut boli ale secolului 21, care se află în topul afecțiunilor și este din ce în ce mai des întâlnită în rândul tinerilor, îngrijorează cadrele medicale care vin cu lămuriri. Cronicile Medici’s: Oboseala – cum o gestionăm?

Nu de puține ori auzim de termenul „burn-out”, de tineri extrem de obosiți, fără poftă de viață și cu o capacitate de lucru tot mai scăzută. Oboseala afectează semnificativ activitățile zilnice, iar aproximativ 6,7 % dintre pacienții care se prezintă în cabinetul medicului de familie acuză oboseală. „Gestionarea stării de oboseală implică investigații de laborator, internări în spital, costuri mari pentru medicație, care de cele mai multe ori nu rezolvă problema” spune Dr. Lorelei Georgescu, medic primar medicina familiei, la Clinicile Medici’s Timisoara. Despre cauze, investigații, simptome și tratament, medicul oferă o serie de explicații:

Care sunt cauzele oboselii?
OBOSEALA FIZIOLOGICĂ poate fi cauzată de suprasolicitare, lipsa somnului sau stres. Persoanele cu somn neregulat, diete restrictive, activitate fizică excesivă, ore suplimentare de lucru, naveta, toate cresc riscul oboselii fiziologice. OBOSEALA FIZICĂ este cauzată de infecții, tulburări endocrine, boli cardio-vasculare, anemie, medicamente, abuz de alcool, droguri, cancer, boli ale țesutului conjunctiv. OBOSEALA PSIHICĂ poate fi cauzată de depresie, anxietate, stres, reacții de adaptare. Copiii cu părinți alcoolici au o incidență crescută la oboseală și depresie. SINDROMUL DE OBOSEALĂ CRONICĂ (SOC) presupune o durată a oboselii mai mare de 6 luni.”

Cum se manifestă?
Manifestările oboselii sunt: stare de rău după un efort cu o durată mai mare de 24 ore, somn neodihnitor, afectarea memoriei și a concentrării pe termen scurt, dureri musculare, dureri articulare fără tumefacție, cefalee, ganglioni limfatici sensibili la palpare în axilă sau în zona gatului, faringo-amigdalită frecventa.
Majoritatea pacienților care prezintă stare de oboseală cu durată mai mare de 1 an, au DEPRESIE.
Oboseala care durează mai mult de 3 luni este cel mai probabil cauzată de factori psihici. Oboseala psihică legată de stres se agravează dimineața, somnul nu influențează sau agravează oboseala, iar expresia “mă trezesc mai obosit decât atunci când m-am culcat”, este foarte des folosită.

publicitate ziar expresb 1000x100

Oboseala fizică se asociază constant cu un efort fizic intens, seara se agravează, dar întotdeauna somnul ameliorează simptomele. Febra, frisoanele, transpirațiile, scăderea în greutate, se asociază cu o infecție sau cancer.
Cele mai frecvente cauze ale oboselii rămân cele de natură infecțioasă (infecții virale), afecțiunile endocrine (bolile tiroidei, diabet zaharat) și afecțiunile cardio-vasculare.

Care sunt investigațiile necesare?
În funcție de simptomatologia asociată oboselii se recomandă următoarele investigații : hemoleucograma, VSH, ionograma, TSH, FT4, sumar de urinaă, teste screening pentru neoplazii, radiografie toracică, ECG, VDRL, HIV, HCV, VHB, serologie pentru afecțiuni reumatice, factor reumatoid, test ANA, boala Lyme, teste pentru boala Addison, scleroza multiplă, miastenie, intoxicații.Dacă toate aceste investigații nu aduc informații în plus, se aplică inventarul de depresie Beck. În procent foarte mic, oboseala poate fi idiopatică.

Cum se tratează?
Tratamentul este complex, specific cauzei: boli infecțioase, afecțiuni endocrine, neoplasme. Tratamentul comportamental presupune terapie cognitiv-comportamentală. Medicamentele frecvent utilizate sunt vitaminele, fierul, suplimentele cu minerale, hepatoprotectoare. O alta formă de tratament este dietoterapia (nutriție echilibrată cu toți factorii nutriționali). Pacienții necesită monitorizare atentă, fizioterapie, terapie ocupațională.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/