Episcopia Caransebeșului se pregătește de cel mai important eveniment din an

picnic iulius1000x100

Cea mai importantă acțiune anuală din Episcopia Caransebeșului, care se întinde pe parcursul mai multor zile, bate la ușa cărășenilor iubitori de cultură și tradiție.

Zilele Culturii și Credinței în Caraș-Severin, manifestări ajunse la ediția a XI-a, sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului Catedralei „Învierea Domnului” din Caransebeş (Duminica Tomii), de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2017 ca „anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”. Pe plan local, în acord cu tema Patriarhiei Române, eparhia îi va cinsti pe episcopul martir Veniamin Nistor şi alţi apărători ai credinţei strămoşeşti, sub genericul „Episcopul martir Veniamin Nistor şi alţi apărători ai Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă”.

Deschiderea oficială va avea loc în Duminica Tomii, la ora 9.00, cu procesiunea soborului de ierarhi, preoți şi diaconi, dimpreună cu credincioşii de la Catedrala istorică „Sfântul M. Mc. Gheorghe” la Catedrala „Învierea Domnului”, închinare la moaştele Sf. Mironosițe Maria Magdalena, aduse de la Mănăstirea Pantocrator, din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, precum şi la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra şi de la Parohia Măru, din Episcopia Caransebeșului. Sfânta liturghie arhierească va fi urmată de un spectacol de promovare a folclorului tradiţional bănăţean, la care vor participa formaţii de dansatori din localităţile Banatului Montan (în Centrul Civic al oraşului, în faţa catedralei).

leader board 728 x 90 px

Printre manifestările care vor urma și care se vor desfășura până în 30 aprilie se numără Simpozionul internaţional „Jertfă şi mărturisire” (24-25 aprilie) la Casa de Cultură „George Motoia Craiu” din Oravița, Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Național de Creație „Icoana și școala mărturisirii”, faza eparhială, (26 aprilie, ora 17.00) la Centrul Pastoral-misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” al parohiei „Schimbarea la Față”, Govândari, Reșița, Festivalul Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea”, ediţia a VIII-a (27 aprilie, ora 17.00) la Catedrala episcopală „Învierea Domnului”, Caransebeş, Festivalul Corurilor de Copii şi Tineret „Timotei Popovici”, ediţia a XXXV-a, care s-a întors în satul Marga, acolo unde cu mulți ani în urmă profesorul Dumitru Jompan l-a înființat, ce va avea loc în 28 aprilie. Mai sunt programate o slujbă de pomenire la biserica parohială Marga și dezvelirea unei plăci comemorative la Căminul Cultural.

Spre finalul amplei acțiuni, mai exact în 29 aprilie, va avea loc Festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, ediţia a VIII-a, de la ora 10.00, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş, iar duminică, 30 aprilie, tot în sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru”, de la ora 17.00, va avea loc piesa de teatru „Mironosiţele”, de Victor Ion Popa, prezentată de elevii Seminarului Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş, coordonator – pr. prof. dr. Pătruţ Nicolae Bănăduc, care a intrat în tradiția unității școlare.