Energrom vrea să-i scoată în stradă!

Mai multe familii care locuiesc în Colonia Oltului se află într-o situaţie disperată, după ce conducerea Energrom le-a somat să părăsească imobilele în care trăiesc de zeci de ani.

Primarul Eugen Cismăneanţu şi consilierii locali n-au putut rămâne indiferenţi şi le-au sărit în ajutor, chiar dacă problema respectivă nu e neapărat a administraţiei publice locale. „Sincer, nu am crezut că vom ajunge în situaţia în care oamenii să fie evacuaţi, să fie daţi pur şi simplu afară din imobilele în care mare parte dintre ei au crescut. Acolo s-au născut, acolo au crescut, stau de zeci de ani acolo”, a spus primarul Eugen Cismăneanţu.

S-au plâns consilierilor locali

La şedinţa Consiliului Local de la finele lunii februarie, mai mulţi dintre cetăţenii cărora li s-a pus în vedere să plece din acele imobile s-au plâns aleşilor locali de situaţia în care se află. „Cei mai mulţi dintre ei nu au posibilitatea să se mute în altă parte. Acolo e o doamnă de 86 de ani, unde să o scoatem?! Sunt foarte multe cazuri sociale şi tocmai de asta am decis să angajăm o casă de avocatură care să apere interesele acestor cetăţeni. În momentul în care ei ar fi evacuaţi din casele respective, ar deveni cazuri sociale şi, totodată, o problemă pentru Primărie şi Consiliul Local”, a explicat edilul-şef.

Energrom este în momentul de faţă proprietar pe terenurile respective, dar casele nu există în documente, ele fiind ridicate pe şantierul din perioada în care s-a construit uzina. Între primarul Cismăneanţu şi reprezentanţii societăţii Energrom au avut loc mai multe întâlniri şi discuţii. Se părea că rezultatele vor fi benefice şi pentru comunitate, dar şi pentru societate. „Discuţiile s-au încheiat într-un mod amical, dar reacţiile au fost tocmai pe dos. La una dintre discuţii mi s-a spus că sunt şi ei oameni, că au frică de Dumnezeu şi că nu pot lăsa oamenii pe drumuri. În şedinţă au venit însă oamenii să se plângă deoacere vor să-i evacueze. Nu ne-am dorit niciodată să ajungem în conflict cu această societate şi nici acum nu am acest interes, dar nu pot rămâne indiferent la faptul că atâtea familii vor rămâne pe drumuri doar pentru că ne dorim să intrăm în totalitate în posesia terenului, teren pe care nu se întâmplă nimic. Sunt 38 de hectare de teren în incinta uzinei, unde, la fel, nu se întâmplă nimic, avem hectare întregi de hale în care nu se face nimic şi aşa mai departe”, mai spune primarul.

Pretenţii exagerate

Consiliul Local a luat decizia angăjării unei case de avocatură, care cunoaşte foarte bine situaţia în zonă, pentru a apăra interesele oamenilor. Situaţia putea fi rezolvată mult mai simplu cu ani în urmă. Când s-a înstrăinat uzina, erau sume de încasat, se puteau face anumite compensări. Nu s-a întâmplat aşa, ba mai mult, au existat şi câteva blocuri care au ajuns prin anumite tertipuri la unii cetăţeni interesaţi la acea vreme de bunurile oraşului. În luna noiembrie a anului trecut, Primăria a făcut o ofertă societăţii, prin care şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra acel teren, de a face un schimb, să se găsească soluţii pentru ca societatea să încheie contracte de închiriere cu familiile respective. Societatea Energrom a fost dispusă să negocieze, dar a solicitat Primăriei bunuri ce nu pot fi înstrăinate. A solicitat, spre exemplu, Strada Uzinei, care e în domeniul public al oraşului. „Nu ştiu cu ce drept societatea revendică acea stradă. Mai mult, ne solicită lacul, care e al bocşenilor. Noi am încercat să găsim soluţii legale şi prin care să nu prejudiciem oraşul. Am încercat să mediem între familiile respective şi societate în aşa fel încât nici societatea să nu piardă, nici oamenii să nu fie evacuaţi. Lucrul ăsta se pare că nu l-am dorit decât noi. Nu găsim bunăvoinţă şi din partea Energrom”, a mai spus primarul Cismăneanţu.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/