Energia verde, posibilă prin CEZ! 560.000 de case din Caraș-Severin au fost deja alimentate

Caraș-Severinul se alimentează cu energie verde! Grupul CEZ, prin TMK Hydroenergy Power, a făcut posibil ca peste 560.000 de locuințe să aprindă lumina folosind energie nepoluantă. Investiția de aproape trei milioane de lei este un pas înainte pentru România în misiunea de a atinge cota europeană de energie verde.

TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România, a finalizat lucrări în valoare de 3 milioane de lei. Stația de pompare Timiș Trei Ape a primit un al doilea transformator și o pompă multietajată, modernă, marca Sulzer. TMK Hydroenergy lucrează activ pentru ca România să atingă cota de energie verde. Astfel, stația va furniza apă către uzina de apă care va alimenta locuitorii Reșiței și către producția de energie nepoluantă. „Prin montarea unui al doilea transformator este asigurată atât exploatarea în siguranță a stației de pompare, dar servește și ca o siguranță în alimentarea cu energie electrică a comunei Brebu Nou – Garana. Cu noua achiziție, apa este pompată din lacul de acumulare Timiș Trei Ape până în Canalul Semenic, la o înălțime de 212 metri. Gravitațional volumul de apă este procesat astfel în Centralele Hidroenergetice Crăinicel 2, Breazova și Grebla”, transmite CEZ.

Investiția permite procesarea unui volum suplimentar de peste 1000 mc/h în centralele proprii, un spor de producție de energie verde de aproape 1 MW/h, posibilitatea de a suplimenta alimentarea cu apă pentru industriale, dar și pentru locuitorii municipiului Reșița și sporirea siguranței în alimentarea cu energie electrică a comunei Brebu Nou-Gărâna. Stația de pompare de la barajul Timiș Trei Ape a fost dată în folosință în 1970. Cu suprafața de 45 de hectare, un volum de 4,5 milioane de metri cubi și o adâncime de 30 metri, lacul este situat într-o zonă pitorească a Semenicului, la o altitudine de 835 metri, în Depresiunea Gărâna.

Statisticile arată bine. În prima lună, 568.641 de locuințe din Caraș-Severin au fost alimentate cu energie verde produsă de sistemul hidroenergetic. Suplimentarea de 1 MWh pe lună a permis cetățenilor să aprindă lumina în peste 560.000 de case, care consumă în medie 14 kW pe zi într-o perioadă friguroasă. Mai mult de atât, lucrările de execuție au fost efectuate cu materiale fără impact negativ asupra mediului. „La momentul lucrărilor, inclusiv din faza de proiectare a documentelor tehnice, s-a avut în vedere ca activitățile să nu afectează mediul înconjurător sau așezările umane învecinate amplasamentului instalațiilor proiectate. În plus, subliniem faptul că unitățile de producție din surse regenerabile de energie ale Grupului CEZ în România (sistemul hidroenergetic din Caraș-Severin și cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, aflat la Constanța) au condus la peste 2,3 milioane tone de CO2 evitată, echivalentă cu costurile sociale de aproape 80 milioane EUR în 7 ani de activitate de producere a energiei electrice”, a completat CEZ.

Grupul CEZ în România a achiziționat 100% pachetul de acțiuni al companiei care deținea sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din patru microhidrocentrale și amenajările hidro aferente de la Timiș Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu. Capacitatea totală instalată este de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare și o producție de circa 70 GWh pe an.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/