Energia verde – la putere într-o comună din Timiş

Autorităţile locale din Sânandrei au descoperit avantajele energiei verzi şi au două proiecte mari, în colaborare cu E.On, pentru ca aceasta să fie exploatată şi valorificată. Primul proiect prevede eficientizarea energiei în şcoli, grădiniţe, cămine culturale şi în toate instituţiile ce ţin de Primărie, iar cel de-al doilea se referă la o staţie cu două puncte pentru încărcarea maşinilor electrice.

Primul proiect este mult mai amplu. După ce toate instituţiile vor beneficia de energie economică, se va trece la montarea de panouri solare, care vor genera nu doar economii, ci şi profit, după spusele primarului Claudiu Coman.

„Mi-aş dori ca prin aceste proiecte, când vor fi în stadiu final şi când vom pune panourile solare, practic vom plăti foarte puţin sau poate chiar vom face profit prin panourile solare. Ultima variantă ar fi cea ideală., spune primarul Claudiu Coman.

Iluminatul public e pe leduri atât în comună, cât şi în satele aparţinătoare. Acest lucru s-a realizat în timp şi a produs mari economii la bugetul local. „Când am ajuns primar existau facturi de 35.000 de lei la electricitate, iar acum plătim în jur de 18.000 de lei. Într-o perioadă de 5-6 ani s-a realizat această economie.”, a adăugat edilul.

Staţie de încărcare pentru maşini electrice chiar în faţa primăriei

Al doilea proiect care va fi implementat în acest an şi care vizează valorificarea energiei verzi prevede o staţie cu două puncte de încărcare pentru maşini electrice şi va fi amplasată în faţă primăriei. Proiectul este tot cu finanţare de la E.On, iar costurile se ridică la aproape 250.000 de lei, cu TVA. Costul implică şi branşamentul de putere care să încarce maşina relativ repede, în 15-20 de minute. Staţia va fi montată până în luna august a acestui an.

Primarul a luat şi alte măsuri pentru a încuraja valorificarea energiei verzi. „Vrem ca oamenii să aibă încredere şi să-şi cumpere hibriduri şi maşini electrice. Am dat hotărâre de consiliu ca cei care au maşini electrice să nu plătească impozit., a precizat Claudiu Coman.

Utilitatea acestui tip de energie este una mare, în concepţia primarului, şi tocmai de aceea merită să încurajeze folosirea ei. „Vrem să încurajăm tinerii să o folosească şi să nu mai polueze aerul din cauza gazului de eşapament. O astfel de energie ne situează într-o comună europeană, cu aer proaspăt. La asta se adaugă şi economia care se face cu panourile pe clădiri.”, a afirmat primarul comunei Sânandrei.