Emil Hurezeanu, la Reșița! Între diplomație și poezie!

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Analistul politic, ziaristul și poetul Emil Hurezeanu, același Emil Hurezeanu, fost ambasador al României în Germania și actual ambasador al României în Austria, s-a aflat joi la Reșița, cu ocazia lansării propriului volum bilingv de poezii: „Zärtlichkeit, Routine/Tandreţe, rutină,/ Gedichte eines Knauserers 1979-2019,/Poemele unui parcimonios 1979-2019”.

Manifestarea a fost găzduită de Biblioteca Germană „Alexander Tietz” și organizată, în cadrul evenimentelor ce au loc sub egida „Reșița 250”, de Primăria Reșița, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Muzeul Banatului Montan Reșița. Gazda evenimentului a fost Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, cel care împreună cu Dorinel Hotnogu, consilier pe probleme culturale la Primăria Reșița, s-a ocupat ca lansarea volumului să fie organizată ireproșabil.

Despre cartea lui Emil Hurezeanu au vorbit doi dintre cei mai importanți oameni de cultură ai Banatului Montan, Ada D. Cruceanu și Gheorghe Jurma, care au adus un elogiu nu doar poetului și jurnalistului care mulți ani a lucrat la Radio Europa Liberă, ci și omului Emil Hurezeanu. „Este o lansare de carte emoționantă și pentru cei care vorbesc, dar pot să trag nădejdea că și pentru poetul care, la cea de-a doua ediție a unei antologii cuprinzătoare, se consideră încă un poet parcimonios și noi îi vom spune că nu este deloc așa, iar ca poet, evident, este un reprezentant în continuare și prin ceea ce adaugă, poezii de ultimă oră, în antologia generației în blugi, pe de-o parte, cea care a revoluționat literatura anilor ’80, dar pe de altă parte și mai ales un echinoxist, gânditor ca și colegii săi de revistă, spre ceea ce înseamnă eternitatea morții, spre ceea ce înseamnă lucrul mărunt care devine moarte, spre ceea ce înseamnă sângele nașterii, din care se hrănește sângele morții. Din astea, după mine, Emil Hurezeanu se desparte și de generația tânără în blugi, și de echinoxiști și trece singur mai departe într-o poezie, într-adevăr, intelectuală, într-adevăr, grea, într-o poezie care poate mai are și viitor”, remarca criticul literar Ada D. Cruceanu.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Emil Hurezeanu a fost vizibil surprins de cele întâmplate aseară în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” și a făcut o mărturisire de suflet, aceea că niciodată până acum nu a avut parte de o analiză atât de profundă precum cea din partea celor doi critici literari.

La eveniment au participat ambasadorul Austriei la București, Isabel Rauscher, Ovidiu Victor Ganț, reprezentantul Forumului Democratic al Germanilor din România în Parlamentul Român, primarul Reșiței, Ioan Popa, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Marius Isac, etnici germani din Banatul Montan, scriitori, publiciști, gazetari, precum și reprezentanți ai instituții de cultură din orașul de pe Bârzava.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/