Elita Facultății de Drept, premiată la final de an universitar

Cei mai buni studenți din cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative vor fi recompensați în cadrul unei festivități organizate la Universitatea de Vest din Timișoara. Vizați sunt cei care au obținut premii la concursurile naționale și internaționale desfășurate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

În principal este vorba de trei concursuri. La Hexagonul Facultăților de Drept, UVT a participat alături de Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea din Craiova, dar și de Universitatea de stat din Moldova. Universitatea de Vest s-a clasat pe primul loc și, totodată,  a obținut locul I la două dintre cele trei probe științifice (Drept constituțional și Drept penal) și locul III la proba de Drept civil. Echipa de Drept constituțional, formată din Daniel Cârstean și Ioan Rusalim Povăliceanu, a fost coordonată de Andreea Verteș-Olteanu.

Echipa de Drept penal, formată din Ionela Bleahu și Flavius Diblaru, a fost coordonată de Aura Stănilă și Cristina Nicorici. Echipa de Drept civil, formată din Sena Birgean și Alexandra Modrea, a fost coordonată de Maximilian-Andrei Druță și Alexandra Bob. În competiția sportivă, studenții de la Drept din Timișoara au luat locul 2 la fotbal, 3 la tenis de masă, 4 la street-ball și 5 la șah.

Premii și la concursurile internaționale

Vor fi premiați și studenții care au participat la finala internațională a celei de-a 60-a ediții a Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, cel mai important concurs studențesc în domeniul dreptului internațional, organizat de International Law Students Association (ILSA) și White&Case, în perioada 31 martie – 7 aprilie, la Washington D.C., în Statele Unite ale Americii. Echipa Facultății de Drept din Timișoara, compusă din Bogdan Arsulescu, Maria Jude și Alexandra Motica (studenți în anul IV) și Silviu Lazăr (masterand), a obținut premiul Alona E. Evans, acordat pentru cele mai bune punctaje combinate ale memoriilor scrise, unul dintre cele mai bune rezultate obținute de o echipă din România în ultimii ani la acest concurs, ocupând locul 19 în categoria Best Combined Memorials.

Studenții au fost pregătiți de Valentin Constantin,  Raluca Bercea, Lucian Bojin și Sorina Doroga. La această compeitție, UVT a devansat echipe ale unor universități de prestigiu (King’s College London, Yale University, Lomonosov Moscow State University, Hertie School of Governance Berlin, Università degli studi di Milano ‘Statale’, New York University School of Law, Universität Wien, George Washington University, University of Washington, University of Toronto, Katholieke Universiteit Leuven, University of Helsinki, University of Hamburg, Universidad Autónoma de Madrid, Université Paris 2 Panthéon-Assas etc.). Au participat 124 de facultăți, cu 394 de studenți.

Vor mai fi premiați studenții care au participat la etapa finală a Central and Eastern European Moot Court, prestigios concurs științific studențesc de dreptul Uniunii Europene, aflat la a 25-a ediție, desfășurată în perioada 2–5 mai la Luxemburg, la sediul Curții de Justiție a Uniunii Europene. Echipa compusă din studentele în anul III Diana Fofiu, Patricia Stemate, Alexandra Sofran și Amelia Toth s-a calificat în etapa semifinală a competiției și a ocupat locul III în clasamentul final general, cea mai bună performanță de echipă din istoria participărilor facultății la acest concurs. Studentele au fost pregătite de Raluca Bercea și Bianca Șerb, fostă concurentă și câștigătoare a unui premiu individual de pledoarie. Concursul este organizat de către British Law Center, cu susținere din partea celorlalte instituții ale Uniunii Europene, a Centre for European Legal Studies din cadrul Universității Cambridge și a Clifford Chance. În etapa finală a competiției s-au calificat 16 echipe, printre care și cea a Facultății de Drept din Timișoara.

Studenții vor primi burse oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, de societățile de avocatură Țuca, Zbârcea & Asociații, Schönherr România și Ciucur | Maier, precum și de Camera Notarilor Publici Timișoara și Camera Executorilor Judecătorești Timișoara.