Elevii studiază soarele și planetele la Băile Herculane

explo 1000x200

Frumoasa stațiune de pe Valea Cernei, între dealuri și lângă izvoarele termale, este locul ideal pentru o priveliște de vis într-o noapte înstelată. Astfel, alături de oaspeți de onoare, elevi de liceu și cadre didactice, se va organiza o observare astronomică.

Alexandru Mironov, renumitul jurnalist, scriitor și profesor, vine la Băile Herculane la sfârșitul acestei săptămâni, într-o acțiune amplă despre astronomie la Băile Herculane. Alături de acesta vor fi redactorul șef al revistei „Știință și Tehnică”, Marc Ulieru, astronomul Cătălin Beldea și inginerul Dorin Bălteanu, cel care a dedicat o carte stațiunii, denumită „Herculane-arc peste timp”.

Startul acțiunii va fi dat sâmbătă, de la orele 15:30, când elevi de la Liceul „Hercules”, dar și din alte licee județene, profesori și turiști vor participa în sala de conferințe a hotelului Diana la o prezentare și dezbatere pe teme de astrofizică și astronomie la Băile Herculane. „Cătălin Beldea și Marc Ulieru, autorii experimentului ECLIPSER I, vor povesti aventura lansării unui balon din nord-estul Australiei, la o altitudine de 25 de kilometri, pentru realizarea unor fotografii ale eclipsei totale de Soare din 14 noiembrie 2012. Cătălin Beldea, astronomul echipei revistei „Știință și Tehnică” ,va prezenta o serie de astrofotografii, printre care și cea realizată în cadrul expediției «Eclipsa de la miezul nopții, eclipsă în Laponia»”, se precizează într-un comunicat de presă primit în redacție.

Tot hotelul Diana este cel care va găzdui și cea mai spectaculoasă parte din cadrul acestui eveniment, momentul în care, începând cu ora 18:30, cu ajutorul unor aparate profesionale, vor fi analizate întâi Soarele, petele solare și fotosfera, iar apoi, la lăsarea serii, planeta Saturn, cu inelele și sateliții săi.

Foto: femeiastie.ro