Elevii reșițeni nu se înghesuie la brățări de aur. Meseriași în școala vieții!

Un concept care părea că vine în sprijinul viitorilor angajați și, în același timp, în al agenților economici din Reșița este ținta spre care se îndreaptă acum speranțele multora. Asta pentru că tinerii din Reșița se lasă așteptați atunci când vine vorba despre un învățământ care le-ar putea asigura un loc de muncă pe termen lung.

Paradoxal, oamenii care cunosc o meserie au devenit mult mai căutați decât cei cu diplome universitare. Și asta pentru că sunt tot mai rari. Reșița a vrut să schimbe un pic procentajul, însă societatea reacționează mai greu. Școala duală a venit ca o soluție pentru cei care își doresc să învețe o meserie, să o practice în același timp și să fie și plătiți pentru asta. Mentalitatea copiilor, preluată (în cele mai multe cazuri) de la părinți, îi direcționează spre locuri de muncă din categoria celor care presupun efort minim, tot mai puține și mai prost plătite, chiar dacă funcția are un nume pompos.

Școala duală oferea la Reșița, în anul școlar 2017-2018, 175 de locuri, dintre care au fost ocupate în total 135. După ce în prima etapă fuseseră acoperite doar 29,7% din locuri.

Nici anul acesta nu se anunță unul foarte reușit la acest capitol. Deocamdată. În prima etapă de înscrieri, încheiată în 19 iunie, și-au depus dosarele 70 de tineri, fiind ocupate astfel 32% din cele 219 locuri disponibile. Cel mai atractiv domeniu este turism și alimentație, cu 57 de înscriși.

„Chiar dacă cifrele nu sunt chiar îmbucurătoare, ele se apropie foarte mult de cele din prima etapă a anului trecut. Sunt preferate serviciile, mai puțin calificările din producție. Sunt optimistă însă. Etapa a doua de înscrieri se va desfășura în perioada 30 august-3 septembrie. Încurajez elevii să vină către învățământul dual, experiența primei serii de copii s-a dovedit a fi o reușită, avantajele sunt mari, atât în ceea ce privește susținerea materială, dar mai ales în planul carierei. Un rol important în orientarea profesională, pe lângă școală, îl au părinții, de la care aștept să-i călăuzească pe baza aptitudinilor pe care copiii le au, ceea ce înseamnă o bună cunoaștere și relație cu ei”, spune profesorul Luci Peia, consilier local, unul dintre responsabilii administrației reșițene cu organizarea Şcolii duale.

Tot părinții par să fie arătați cu degetul și de către Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Șeful instituției, Lenuța Ciurel, își pune și ea speranța în următoarea etapă de înscrieri, având în vedere că până acum au fost ocupate doar o treime din locuri, asta deși elevii ar beneficia și de bani pe durata școlarizării, dar și de cazare și masă gratuite, Primăria Reşiţa fiind singura administraţie locală din România care oferă această facilitate. În plus, se mai oferă:

• bursă de 200 lei de la stat;
• bursă de 200 lei de la agentul economic;
• vestimentație de practică;
• asigurare;
• rechizite școlare;
• la finalizarea studiilor – prioritate la angajare.

Detalii despre înscrierile din perioada 3-6 septembrie pot fi obținute de la: Colegiul Tehnic Reșița, B-dul. A.I. Cuza nr. 39, http://www.colegiultehnicresita.ro, Colegiul Tehnic Cărășan Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10, http://colegiulcarasan.ro/, Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița, Aleea Dacia nr. 1,http://colegiulmontan.ucoz.com/.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/