Elevii din toată țara au protestat la Timișoara! „Jos OUG 51, vrem transport gratuit!”

Peste 80 de elevi din toată țara au protestat în fața Consiliului Județean Timiș. Motivul: își doresc transport școlar gratuit!

Înarmați cu pancarte pe care erau scrie tot soiul de mesaje, tinerii au poposit în fața instituției pentru aproximativ jumătate de oră. Elevii cer Parlamentului să respindă OUG nr 51/ 2019 care elimină transportul din sfera serviciilor publice. În caz contrar, spun tinerii, mii de navetiști nu își vor mai permite să ajungă la școală.

„Eu sunt din Tulcea. La noi în clasă și în liceu și în tot județul prețurile sunt foarte mari cu tot cu subvenție. Dacă s-ar elimina și reducerea ar fi foarte greu pentru elevi să mai ajungă în Tulcea. Mai ales că județul este foarte mare. Colegii mei plătesc 30-40 de lei, dar autobuzele sunt aglomerate, sunt tot felul de mirosuri groaznice, șoferi care fumează în autobuze”, a povestit Gabriel, unul dintre participanți.

România se află la coada clasamentului european când vine vorba de cheltuielile din educație ca procent din PIB, iar la începutul anului trecut aproape 400.000 copii nu urmau nicio formă de învățământ. Reprezentanții CNE susțin că, odată cu aceste modificări legislative, va crește și rata abandonului școlar.

„Vrem să îi determinăm pe parlamentari să respingă Ordonanța de Urgență cu numărul 51 pentru că îi eliberează pe transportatori de orice obligație contractuală de a subvenționa transportul elevilor. De asemenea, îi eliberează de obligația contractuală de a asigura transport pe anumite rute unde elevii au nevoie ceea ce înseamnă că transportul lor până la școală se va realiza din ce în ce mai greu”, a declarat, pentru Express de Banat, Andra Maria Ion, secretar executiv al Departamentului de Relații Externe în cadrul Consiliului Național al Elevilor.

Elevii care au participat la protest s-au întâlnit inițial la Timișoara în cadrul unui proiect pilot organizat de CNE. Acesta se numește „How to PR – Școala de Comunicare”, iar în cadrul sesiunilor, care vor avea loc până în 9 februarie, tinerii află cum să se facă auziți mai ales în social media.