Agenda culturală, dezbătută la Consiliul Județean Timiș. „Nu anul 2021 este cel mai important!”

Ghidul de finanțare nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor cultural artistice și de tineret a fost dezbătut astăzi la Consiliul Județean Timiș. La întâlnire au participat aproape 50 de persoane. 

Opt milioane de lei vor fi alocați pentru sectorul cultural anul acesta. Suma nu a crescut, dar nici nu a scăzut, cu toate că, potrivit președintelui CJT, bugetul total este cu 57 de milioane de lei, mai redus în 2020. Prezent doar la începutul dezbaterii, Dorba a mai punctat faptul că nu anul 2021 este cel mai important, ci rezultatele de care trebuie să se profite după cele 365 de zile în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii.

„Oricât de delicat a fost anul acesta, la nivelul agendei am păstrat suma care a fost alocată și în 2019. Vom porni anul acesta cu o sumă de opt milioane de lei cu rugămintea de a gândit proiecte de anvergură. Nu anul 2021 este cel mai important. Trebuie să înțelegem că aceste proiecte trebuie să aibă continuitate și să creștem calitatea acestora de la an la an pentru că nu vreau să tragem linie după 2021. Așteptăm sugestii pe care dacă vom putea le vom lua în calcul și vor fi preluate în ghidul de finanțare. Subliniez că discutăm de bani publici”, a declarat Călin Dobra.

În cele aproape două ore au fost aduse în atenția specialiștilor anumite probleme birocratice și s-a discutat și despre importanța implementării unui număr mai mare de proiecte culturale în localitățile timișene. Au fost expuse și nemulțumiri legate de faptul că a fost alocată aceeași sumă și în acest an.

1000x200 dacus 02

„Personal sunt dezamăgită că avem același nivel de finanțare ca anul trecut și că nu am primit bani mai mulți pentru cultură. De asemenea, ar fi util să se anexeze un soi de catalog de bune practici. Să existe acea evaluare după realizarea proiectului. Cum s-a realizat proiectul, cum s-a decontat și cumva cred că acele asociații care fac un exemplu de bună practică ar trebui să aibă 1% simbolic la notare”, a spus Mona Donici, reprezentant Asociația Culturală Arte-Factum.

Ghidul va fi aprobat în plen în 4 martie, iar proiectele vor putea fi depuse în perioada 6-20 martie. Cea mai mare parte a banilor va reveni însă Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.

publicitate si promovare online banner maxagro