Asociația Culturală Kizuna organizează, între 25 și 29 iulie, Natsu No Omoide – Școala de Vară de Limba și Cultura Japoneză. Aceasta se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, indiferent de instituția la care studiază. În baza înscrierii, participanții au acces gratuit, în limita locurilor disponibile.
Școala de vară este organizată în perioada 25-29 iulie, între orele 09-14, în incinta Liceului Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timișoara. Ceremonia de deschiderea va avea loc luni, de la ora 9 și va fi urmată de împărțirea pe grupe, întrebări și cunoașterea participanților.
„«Natsu no Omoide» se traduce din limba japoneză prin «amintiri de vară» deoarece ne propunem ca participanții să rămână cu impresii plăcute de durată, cu interese noi și cu senzația că au petrecut o săptămână pe cinste alături de alți elevi de vârsta lor, învățând în moduri distractive. Această școală de vară va dura 5 zile și este adresată elevilor de gimnaziu și liceu din Timișoara. Activitățile zilnice vor fi bazate pe cultura și limba japoneză și vor fi coordonate de profesori nativi, de parteneri și voluntari.”, au anunțat organizatorii.
În fiecare zi, elevii care participă la program vor avea parte de cursul NihonGO! de limba japoneză predat de unul din profesorii nativi. Scopul acestui curs este de a învăța structuri gramaticale de bază și vocabular esențial pentru nivelul începător.
O altă activitate zilnică va fi dansul tradițional al pescarilor „soran bushi” unde participanții vor învăța și repeta mișcările, precum o activitate sportivă distractivă. Elevii vor avea parte zilnic de 3 alte activități din sfera culturii japoneze, diferite în fiecare zi: atelier de amigurumi – unde vor învăța să croșeteze un semn de carte din material textil -, atelier de origami – unde vor învăța tehnica împăturirii hârtiei în forme tradiționale precum cocorul și coiful -, atelier de caligrafie – unde vor învăța să își scrie numele în japoneză folosind uneltele tradiționale -, un atelier de manga sau benzi desenate japoneze și multe altele.
Nu vor lipsi nici activitățile sportive: lecții demonstrative de karate și de de kyuudo sau trasul cu arcul tradițional japonez. Pentru amatorii de jocuri va fi disponibil un atelier de jocuri tradiționale și va fi organizată o demonstrație de Go, un joc de strategie similar șahului.
Elevii se vor putea familiariza și cu bucătăria japoneză. SushiYA va organiza un atelier de makizushi, adică rulouri de sushi. Aici, participanții vor învăța cum să asambleze și să ruleze îndrăgitul orez cu pește, de care se vor bucura la sfârșitul orei. „Natsu no Omoide” se va sfârși cu o ceremonie de încheiere vineri, 29 iulie, între ora 12.00 și 13.00.
„Această școală de vară a luat naștere ca o reacție la lipsa accesibilității educației culturale axată pe țările asiatice. Dorim să educăm elevii în vederea combaterii rasismului și a acceptării diferențelor culturale pentru a preveni bullying-ul în cadrul școlii, dar și pentru a minimiza prejudecățile de-a lungul vieții. De asemenea, credem că expunerea tinerilor într-un mod interesant și interactiv la o cultură îndepărtată celei natale le poate stârni interesul pentru activități din afara sferei uzuale și poate da naștere unor hobby-uri noi și productive.”, au mai transmis organizatorii.
Elevii care vor să ia parte la școala de vară, gratuit, se pot înscrie completând formularul de aici.