Elevii din mediul rural, sprijiniți de UVT să revină la normalitate după anul pandemic

Împreună cu Inspectoratul Școlar Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara lansează „We Unite Them – Their Future is Our Future”, un proiect prin care vor fi sprijiniți în educație și revenirea la normalitate elevii din județ. 

Studiile realizate anul trecut indică faptul că peste 900 de mii de elevi au fost afectați de pandemie, mai cu seamă de digitalizarea forțată a mediului educațional. Limitarea îndelungată la spațiul propriei case, lipsa contactului uman, a grupurilor de suport a făcut ca 2% dintre elevi să se simtă furioși, 7% obosiți, iar 27,1% speriați și triști, arată informațiile centralizate de Biroul Regional UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală, Consiliul Național al Elevilor, Reprezentanța UNICEF în România și Organizația Salvați Copiii România. Un număr mare de elevi suferă, așadar, de zoom-burnout și depresie, cel puțin 1 din 7 copii, conform UNICEF, și, prin extensie, asta se vede în rezultatele slabe la învăţătură, abandon şcolar şi pierderea interesului pentru dezvoltare.

În acest context, UVT, prin facultățile de Arte și Design, Educație Fizică și Sport, Litere, Istorie și Teologie, Muzică și Teatru și Sociologie și Psihologie, alături de Departamentul pentru Relația cu Mediul Preuniversitar, în parteneriat cu IȘJ Timiș anunță deschiderea proiectului ”We Unite Them – Their Future is Our Future!”, prin care își propune să îi sprijine pe elevii din școlile și liceele din mediul rural și urban al județului, prin implicarea lor în cadrul unor activități culturale și artistice, de conștientizare și recuperare în urma efectelor cu impact socio-psihologic, cauzate de contextul pandemic actual. Proiectul își propune dezvoltarea abilităților sociale, emoţionale, de interacţiune şi sprijin social al elevilor care resimt efectele îndelungatelor limitări impuse de pandemie.

Proiectul debutează în această săptămână, prin activități susținute de Facultatea de Educație Fizică și Sport și Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

Sunt convins că sub coordonarea echipelor noastre de la Facultatea de Educație Fizică și Sport și de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, pentru începutul acestui program, elevii vor regăsi bucuria implicării și a dialogului în echipe mici, așa cum i-am invitat să revină, atât pe terenurile de sport în aer liber ale UVT, cât și în spațiile din principalele piațete ale Timișoarei. Vor fi respectate toate regulile epidemiologice, dar, în același timp, vor fi promovate mișcarea, participarea, comunicarea și buna dispoziție.”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Informații și date despre modulele programate în cadrul proiectului pot fi obținute de la Departamentul pentru Relația cu Mediul Preuniversitar al UVT, director – lect. univ. dr. Romanița Jumanca (romanita.jumanca@e-uvt.ro).