Aproape 700 de tone de gunoaie adunate în câteva săptămâni din cartierul Kuntz

Primăria Timișoara și Retim au adunat în ultima lună și jumătate aproape 700 de tone de deșeuri din cartierul Kuncz. Dominic Fritz a cerut polițiștilor locali să intensifice controalele și să îi sancționeze cu amendă maximă pe cei care aruncă gunoaie în locuri nepermise. 

Una dintre cele mai mari probleme ale orașului o reprezintă rampele clandestine de gunoi, admite primarul Dominic Fritz. Pe lângă că sunt un pericol pentru cetățeni, acestea costă orașul milioane de lei pe an, a mai spus Fritz.

Primăria a demarat operațiunea de curățenie în cartierul Kuncz în 8 martie, iar până în 13 aprilie au fost ridicate peste 616 tone de gunoaie din rampele clandestine. În ultimele 7 zile au mai fost ridicate 85 tone, deșeuri abandonate pe domeniul public din cartierul Kuncz, zona Bisericii Ortodoxe și str. Zefirului. Rampe clandestine au mai fost identificate și eliminate și în zona Ovidiu Balea, de unde s-au ridicat aproape 90 de tone de deșeuri, de pe strada Taborului – 22 de tone și de pe str. Nouă – 25 de tone.  Astfel, în mai puțin de o lună și jumătate, au fost ridicate din Timișoara peste 830 de tone de gunoaie depozitate în rampe clandestine. Operațiunile au costat peste 300.000 de lei.

„Am cerut Poliției Locale să intensifice controalele pentru prinderea și sancționarea cu amenda maximă permisă de lege a celor care aruncă aceste deșeuri în locuri neamenajate. În perioada următoare se vor desfășura controale și împreună cu inspectorii Gărzii de Mediu.”, a spus Dominic Fritz. Potrivit acestuia, vor fi montate și camere de supraveghere.

Fritz a mai anunțat și că au fost înființate echipe mixte de control, formate din inspectori de la Direcția de Mediu și Disciplina în construcții, care vor verifica șantierele din oraș și modul în care elimină deșeurile din construcții, pentru că astfel de cantități de sute de tone nu pot proveni doar din amenajări interioare.

În Timișoara sunt în jur de 1.500 de șantiere pe an, iar acestea vor fi mai atent controlate, anunță reprezentanții primăriei. În urma verificărilor în șantiere făcute de cei de la Direcția de Mediu, în acest an au fost aplicate 8 amenzi în valoare totală de 18.500 lei pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor din construcții. Alte zeci firme care lucrează în șantiere au fost somate să respecte regulile.

Executivul pregătește și un proiect de HCL prin care va fi condiționată eliberarea certificatului de atestare a edificării construcției, care se eliberează la finalul unui șantier, de dovezile că deșeurile au fost ridicate de un operator autorizat.

„Îi rog pe timișorenii care fac amenajări interioare să ducă deșeurile la cele patru puncte de colectare și să nu mai apeleze la persoane care își fac reclamă pe site-urile de anunțuri, pentru că ajung să fie abandonate apoi pe domeniul public.”, a mai spus primarul.

Pentru timișorenii care fac diverse amenajări în apartamente, în Timișoara funcționează 4 puncte de colectare a deșeurilor unde pot fi duse gratuit: deșeuri vegetale: 3 mc/persoană /lună; deșeuri voluminoase de uz casnic: 5 mc/ persoană/lună; deșeuri rezultate din construcții și demolări: 1 mc/persoană/lună.

Punctele de colectare sunt pe Calea Torontalului nr. 94, Calea Moșniței nr. 2-4, str. A Imbroane nr. 70, Calea Chișodei, str. Mile Cărpenișan nr. 3.