Antreprenor timișorean, către Dominic Fritz: „Nimeni și nimic nu ne-a făcut să ne simțim umiliți și dezgustați cum s-a întâmplat în ultima lună”

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Un antreprenor timișorean îi transmite o scrisoare deschisă primarului Dominic Fritz, în care îi aduce la cunoștință că interacțiunea cu administrația locală din ultima lună i-a provocat umilință și dezgust. Asta după ce autoritățile locale amână să autorizeze amplasarea unor căsuțe de apă în cartierele timișorene, așa cum, de altfel, s-a întâmplat până acum. 

Semnatara scrisorii a sosit în Timișoara în ianuarie 1994 și a început să dezvolte activități comerciale și tehnice în sectorul HORECA. În 2013 a conceput și dezvoltat un echipament numit „Fântânel/Căsuța de Apă”, care în 2015 a obținut brevetul de la OSIM România al „Modelului de utilitate”, extins ulterior și în Europa. Antreprenorul spune că prin acest produs protejează mediul, iar apa are o calitate excelentă, fiind super filtrată.

„Până acum, în cei douăzeci și șapte de ani de viață în Timișoara, nimeni și nimic nu ne-a făcut să ne simțim umiliți și dezgustați, așa cum s-a întâmplat în urma interacțiunilor cu administrația locală din ultima lună. Nu puteți înțelege frustrarea noastră, nemulțumirea, perplexitatea, pentru că nu ați trăit la fel ca noi anii de muncă și de implicare pe care cineva îi banalizează sau pur și simplu îi tratează cu dispreț. Am încercat să ajungem la dumneavoastră și să vă expunem problema noastră, am trimis solicitare de audiență dar am fost redirecționați fără explicație către altcineva. Pentru că nu ne-ați oferit ocazia, vă expunem aici subiectul, poate totuși veți vrea să-l aflați și să emiteți și un punct de vedere propriu.”, scrie antreprenorul Margherita Lenzini Marchegiano în scrisoarea deschisă adresată primarului Fritz.

În 2013, întreprinzătorul a cerut primăriei acceptul să amplaseze pe domeniul public primul echipament. La vremea respectivă, spune acesta, i s-a comunicat că nu va avea contract cu primăria pentru că urmează să fie realizat un regulament nou de ocupare a domeniului public și că abia ulterior se vor putea organiza licitații în urma cărora să fie inițiate contracte.

„Tot atunci am aflat că vom funcționa pe baza unor fișe de calcul și că nu este nicio problemă de natură juridică atâta timp că ne plătim taxele. Cu acceptul primăriei am urmat pașii de branșare la rețeaua de electricitate și de apă. După proiectul pilot din 2013 am extins rețeaua de căsuțe și am ajuns la 13, aflate astăzi pe domeniul public în Timișoara. În anul 2020 am cerut Primăriei să ne încheie contract, dar am fost amânați până după alegeri. Primim constant cereri de extindere în cartiere, dar de la schimbarea garniturii politice a fost imposibil să mai avem un dialog cu cineva din primărie. Am văzut doar uși închise și apoi ordine de la Poliția Locală prin care suntem expulzați de pe domeniul public la modul cel mai nedrept.”, continuă Marchegiano.

1000x100 (3)

Antreprenorul spune că noua administrație îi acuză că parazitează domeniul public pe care îl ocupă ilegal.

„Cum șefii actualei administrații ne acuză că am fost ilegali și abuzivi, când instituția din care fac parte a tolerat o situație anormală, dar legală atâta timp, cât am putut să beneficiem de apă și curent și am plătit legal taxe, și noi putem spune că decizia de a ne elimina este de fapt un plan prin care sunt vizați micii întreprinzători locali care incomodează extinderea afacerilor unor multinaționale care vor să vină în Timișoara în următorii ani. De ce noi suntem «paraziții» și nu cei care poluează, cei care distrug mediul, cei care murdăresc? Noi vindem apă și în același timp protejăm mediul și oferim protecție socială. Nu cerem să fim tratați privilegiat ci doar civilizat. Revoluția bunei guvernări ar trebui să fie calea dialogului, a măsurilor civilizate, a deciziilor înțelepte, a protejării comunității locale, inclusiv a micilor afaceri, a continuării unor proiecte care să fie transformate în exemplu de bună practică, a dezvoltării parteneriatului.”, îi scrie antreprenorul primarului.

În final, Marchegiano îi solicită primarului să accepte dialogul, iar administrația să vină cu soluții la problemele celor din sectorul HORECA.

Foto: Facebook/Timișoara Oras European 

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/