Studiază teroarea în „școala-vilă” privată!

Interesele mușamalizate care țin în loc educația din comuna Domașnea par să treacă peste orice opreliști. Instrumentul ales de cei care trag frâiele după bunul plac în „satul fără câini” se pare că este impunerea terorii până și în rândul micuților privați de un sistem educațional normal.

Totul a început de la problema școlii din satul Cănicea, aparținător de comuna unde autoritatea se impune cu pumnul. Finalizată, dar închisă din cauza dezinteresului autorităților locale, unitatea de învățământ în care elevii ar trebui să învețe se degradează vizibil înainte de a-i fi călcat cineva pragul.

Cu o școală nou-nouță cu lacătul pe ușă, învățământul din comună s-a mutat fără probleme în vila, aflată încă în construcţie (!), a dascălului Cristian Nicoară, considerat de mulți mâna dreaptă a primarului „boxer”. Acesta, vizitat de curând de redactorii Express de Banat, și-a ieșit din fire, predând o adevărată lecție de teamă și teroare printre învățăceii prezenți la fața locului.

YouTube video

I-am găsit pe cei mici, copii de grădiniţă şi din clasele I-IV, desfășurându-și ora de sport pe o treaptă de beton din fața casei. Vizibil deranjat de ochii presei, dar mai ales de obiectivul camerei de fotografiat, dascălul Cristian Nicoară i-a împins în stil barbar pe copii în „școala-vilă”, invocând dreptul de proprietate privată, în condițiile în care curtea casei nu este nici măcar îngrădită. Apoi, educatoarea copiilor de grădiniţă a tras jaluzelele, băgând şi mai mult spaima în odraslele oamenilor din Cănicea.

Ce-a urmat a fost un adevărat calvar pentru cei mici. Pentru a-și susține punctul de vedere, cel care ar trebui să vegheze la educație elevilor i-a folosit pe cei mici drept scut în fața explicațiilor cerute de redactorii Express de Banat. Dascălul invoca o serie de abuzuri pe care presa le-ar fi făcut în prima vizită la școala închisă de la Domașnea. Abuzurile la care se făcea referire erau câteva întrebări orientative referitoare la școala din comună, adresate în urmă cu ceva timp de către redactorii Express de Banat unor adulţi şi copii aflați în preajma şcolii nou construite.

„Este casa mea, proprietate private, și nu vreau să îmi fie filmată. Vreți să vă aduc părinții să vă spună daca sunt mulțumiți de chestia asta sau nu? Știu copiii cine sunteți, au fost intervievați într-o duminică. Au fost întrebați despre școală, vă aduc copiii martori”, explica învățătorul.

Mai mult decât atât, Cristian Nicoară a început să o ia la întrebări pe una dintre eleve. Vizibil intimidată, micuța a răspuns teleghidat și cu teamă la înșiruirile de întrebări agasante de genul „Ai fost intevievată într-o duminică după-masă?” sau „Au fost întrebați părinții tăi dacă poți sau nu să fii intervievată?”. Toate răspunsurile micuței au fost „Da”, asta în condițiile în care redactorii Express de Banat nu au avut până atunci niciun fel de contact cu elevii care învață în casa respectivă. Toată scena s-a petrecut sub ochii a doi poliţişti, care ne-au însoţit prin sat pentru a nu mai fi agresaţi de oamenii primarului, aşa cum s-a întâmplat la vizita noastră antrerioară la Cănicea. În încercarea de a se victimiza şi de a crea impresia că ar fi ceva orchestrat împotriva sa, dar mai ales împotriva primarului Lorinţ, la scurt timp după plecarea noastră, Cristian Nicoară a sunat la salvare şi poliţie, sub pretextul că mai mulţi copii ar fi leşinat de spaimă. Dacă s-a întâmplat acest lucru, singurul vinovat este chiar Nicoară, pentru că el i-a înghesuit pe copii de uşă călcându-se în picioare, fără să aibă vreun motiv întemeiat. Sau poate se temea să nu surprindem imagini cu copiii care sunt într-un pericol iminent pe betoanele din faţa casei sale?!

 

După lecția de frică și teroare predată, în cel mai profesionist fel, de către învățătorul Cristian Nicoară, sesizările din partea părinților au început să apară. Mulți dintre cei care ne-au contactat imediat după incident au susținut că micuții lor au ajuns acasă încremeniți de teamă în fața comportamentului abuziv al cadrului didactic. Căutând ajutor în primul rând în presă, mulți dintre aceștia erau deciși să ducă problema până la Inspectorat, intenție abandonată rapid. Probabil că încearcă să-şi protejeze copiii de eventuale răzbunări ale dascălului.

De cealaltă parte, reprezentanții ISJ susțin că nu se pot exprima încă pe seama acestor acuze asupra celor care țin frâiele în învățământul din Domașnea, fără o vizită de cercetare în teritoriu. Am pus la dispoziţie şi conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin imaginile şi dialogul cu dascălul din Cănicea, dar până astăzi nimeni nu a avut timp să le urmărească şi să le comenteze în vreun fel. Până atunci însă, educația micuților din comună atârnă de un fir de ață peste imensitatea de interese mascate și lecții traumatizante.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/