Elevii din 21 de localități din Timiș nu primesc burse școlare. Situația la nivelul județului

Numărul localităților din Timiș care acordă burse școlare elevilor a crescut considerabil față de anul trecut, arată Raportul național Școli curate. Totuși, există în continuare comune și orașe care nu oferă copiilor acest beneficiu. În județ sunt 21 de administrații locale care acordă, în acest an, burse elevilor.

Potrivit raportului, anul trecut, în Timiș doar 5 localități acordau burse școlare elevilor. Este vorba despre Beba Veche, Curtea, Jimbolia, Sânmihaiu Român și Timișoara.

În 2021, numărul administrațiilor care au alocat din bugetul local sprijinul pentru elevi a crescut la 67. Sunt, în Timiș, în continuare 21 de localități care nu au adoptat hotărâri de consiliu local cu acest scop. Alte 10 localități nu au oferit această informație celor de la „Școli curate”, care au întocmit raportul (Bara, Bogda, Chevereșu Mare, Peciu Nou, Recaș, Remetea Mare, Săcălaz, Sânandrei, Saravale și Secaș).

„Conform analizei realizate de Școli curate, în baza informațiilor de interes public obținute de la autoritățile publice locale, situația comparativă se arată astfel: 62 de administrații locale care nu acordau burse în anul 2020, acordă burse în anul 2021, reprezentând 62,62% din totalul UAT. Toate autoritățile locale care acordau burse în anul 2020 continuă să acorde burse și în anul 2021.”, se arată în raport.

Pe de altă parte, a crescut, față de anul trecut, și numărul localităților care alocă bani pentru investițiile în unitățile de învățământ. Astfel, 24 de localități care anul trecut nu au bugetat niciun leu pentru reparații, anul acesta alocă fonduri. Iar în alte 44 de localități a crescut valoarea sumelor destinate acestor tip de lucrări.

„În alte 24 dintre UAT-uri s-a înregistrat o scădere a fondurilor pentru investiții în educație, reprezentând 24,24% din totalul UAT. Despre cel puțin 28 de UAT-uri din județul Timiș (28,28%) se poate că spune că nu acordă nimic pentru investițiile în școli în anul 2021, alte 10 administrații locale refuzând să ne furnizeze un răspuns.”, se precizează în raport.

Suma tuturor fondurilor acordate de administrațiile publice locale pentru investiții în anul 2021 reprezintă aproximativ 143 milioane de lei, mai mult cu 34,65% față de anul trecut. La nivelul Timișoarei, dacă în 2020 erau acordate fonduri pentru investiții în unitățile de învățământ preuniversitar în valoare de 57,9 milioane de lei, bugetul pentru anul 2021 prevede o sumă de 95 milioane lei pentru acest capitol.

Raportul național Școli curate 2020-2021 a fost lansat de Societatea Academică din România (SAR), cu ocazia finalizării anului școlar. Școli curate a urmărit, în ultimele 18 luni, îmbunătățirea gradului de finanțare și bună guvernare a educației în cinci județe de intervenție: Bacău, Cluj, Mureș, Timiș și Vâlcea. Prin Școli curate, Societatea Academică din România și-a propus creșterea numărului de administrații locale care respectă dreptul elevilor la burse școlare, prevăzut de art. 82 din Legea educației naționale, precum și creșterea sumei globale pe care unitățile administrativ-teritoriale din cele cinci județe o alocă pentru finanțarea investițiilor în școli și a cheltuielilor cu reparații capitale/consolidări – obligație prevăzută de art. 105 alin. (2) din Legea educației.