Dorința elevilor de a ajunge într-un liceu de prestigiu va fi îndeplinită doar dacă aceștia își dau silința și dovedesc la Evaluarea Națională că au cunoștințele necesare pentru a face față programei. În caz contrar, singura variantă care le rămâne este școala profesională.
Zicala „lasă că merge și așa” va trebui scoasă din vocabularul elevilor și al părinților care-i susțin, dar, în primul rând, din cel al învățătorilor și al profesorilor. Ministerul Educației a început să ia măsuri după anii în care Evaluarea Națională s-a lăsat și cu note de 1 sau la examenul de bacalaureat a fost zero promovare la unele licee.
Atunci când un elev ia nota 1 la examenul de Evaluare Națională nu are cum să mai spere că va prinde loc la un liceu în clasa a IX-a, cum era până acum.
Începând cu anul școlar 2019-2020, elevii care nu vor obține media 5 la Evaluarea Națională nu vor mai avea acces la liceu, se arată într-un ordin privind admiterea la liceu publicat în Monitorul Oficial. Astfel, elevii care susțin Evaluarea Națională anul viitor și obțin o medie de admitere la liceu sub 5 nu vor intra în procesul de repartizare la licee, singura lor opțiune fiind învățământul profesional.
Calcularea mediei de admitere la liceu rămâne aceeași: se ia în calcul media de la Evaluarea Națională 2020 (80% din media de admitere la liceu) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).
„Din punctul meu de vedere, este soluția cea mai bună pentru că au fost note de 1 cu care s-a intrat la liceu. Ori eu mă întreb ce știe acel elev ca să poată face față la liceu? Cât să facă și profesorul la ore? Ce a făcut 8 ani de zile la școală? Sunt astfel de cazuri și atunci ne mirăm de rezultate cu 0 promovabilitate la Bacalaureat. Eu cred ca o astfel de măsură va impulsiona atât profesorul să aibă rezultate mai bune, dar în principal elevul și părintele care trebuie să fie conștienți că trebuie să muncească de mici să poată avea minimul necesar de cunoștințe.”, ne-a precizat Marius Cornici, inspectorul general școlar din cadrul ISJ Caraș-Severin.