Cei peste 50 la sută dintre elevii ce au participat la examenul de bacalaureat și nu au promovat, dar și cei care nu au dorit să se înscrie deloc la examen mai au o șansă pentru o carieră viitoare: cursurile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.
În urma procentului foarte mic de promovabilitate, o serie de elevi au rămas fără posibilitatea de a urma cursurile unei facultăți. Astfel, în special pentru cei care nu au terminat o școală de meserii, cursurile organizate de AJOFM le oferă tinerilor șansa să-și descopere menirea în viață.
CITEȘTE ȘI: SUB 50 LA SUTĂ DINTRE ELEVII CĂRĂŞENI AU LUAT BAC-UL
Toți cei care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot înregistra la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și astfel să primească șomaj. Însă, pe lângă suma de bani lunară ce le intră în cont, elevii au șansa să se perfecționeze în cadrul cursurilor organizate de agenție. „Din experiența anilor trecuți pot să spun că mulți, mai ales cei de la profil teoretic, urmează cursurile de calificare din cadrul agenției”, precizează Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Caraș-Severin. „Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă, la cerere, pe o perioadă de 6 luni, cuantumul acesteia reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii”, mai adaugă aceasta.
CITEȘTE ȘI: MĂSURI PENTRU O PROMOVABILITATE MAI MARE!
Până în momentul de față, doar 90 de elevi absolvenți de liceu au hotărât să se înscrie în cadrul agenției și să beneficieze de șomaj sau de participarea în cadrul cursurilor. În mod normal, cererea pentru indemnizația de șomaj se face la 60 de zile după primirea diplomei de absolvire, în caz contrar, absolventul trebuie să pregătească o serie de acte pentru obținerea acestei indemnizații.
CITEȘTE ȘI: NICIO MEDIE DE 10 LA BAC!