Lansarea lucrării „Ilidia – un centru de putere din secolele XII-XV” a prilejuit o reuniune de excepție în sala de spectacole a Muzeului Banatului Montan din Reșița. Invitați de marcă precum prof. univ. dr. Doina Benea, prof. univ. dr. Rudolf Graf sau prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca au ținut să omagieze persoana lui Dumitru Țeicu, autorul cărții ce s-a lansat.
Lucrarea a fost amplu și elogios prezentată de către Doina Benea, neobositul arheolog și cercetător al cetăților romane de la Tibiscum și Mehadia, care a evocat și persoana celui care a fost istoricul și arheologul Dumitru Țeicu. Potrivit renumitei cercetătoare, Dumitru Țeicu a fost „fondatorul școlii de medievalistică bănățeană alături de Costin Feneșan”, iar Rudolf Graf, după ce a subliniat puternica legătură de prietenie pe care a avut-o cu Dumitru Țeicu, a subliniat că lucrarea ce se lansează este „o lucrare de prea multă maturitate”.
Cartea lui Dumitru Țeicu, „Ilidia – un centru de putere din secolele XII-XV”, va fi lansată și la Timișoara și la Muzeul Brukenthal din Sibiu, directorul muzeului fiind prezent la lansare. Acesta și-a mărturisit dorința ca „peste 10 ani cineva să încerce să descrie cum s-a format școala de arheologie de aici, de la Reșița”, care este cea mai bună după ceq de la Institutul Național de Arheologie.
Născut la data de 26 ianuarie 1954, în satul Ilidia, judeţul Caraş-Severin, Dumitru Ţeicu a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, obţinând titlul de doctor în istorie la aceeaşi instituţie. Din anul 1990, s-a aflat la conducerea Muzeului Banatului Montan, făcând cunoscută activitatea acestuia în ţară şi străinătate. Şi-a legat numele de istoria medievală a Banatului, în special de arheologia locurilor sacre, conducând săpături în numeroase şi importante situri din Banat.
Despre această ultimă carte apărută, Dumitru Ţeicu spunea că este singulară în peisajul arheologiei medievale din Banat, iar cercetarea de la Ilidia poate oferi repere şi într-un discurs istoriografic marcat de condiţiile cercetării derulate cu jumătate de secol în urmă.
Manifestarea s-a încheiat cu o proiecție a unui interviu dat de Dumitru Țeicu din care am reținut că „în Banat avem, poate, cea mai mare concentrare de monumente istorice”. Din păcate, prea multe dintre ele nu sunt cercetate nici astăzi…
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157665860152807″]