EFECTUL VELA? Megaproiectul modernizării străzilor din Caransebeş, blocat de consilierii PSD şi… de 3 liberali! Felix Borcean: „Am vrut să văd care este barometrul în interiorul PNL!“

Unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare urbană pe care primarul Caransebeșului Felix Borcean l-a propus Consiliului Local spre aprobare NU a primit girul aleșilor locali! Este vorba de aprobarea contractării de către Municipiul Caransebeș a unui împrumut cu o maturitate de 20 de ani de la Ministerul Finanțelor Publice, pentru investiția în modernizarea a 13 km de străzi de pe raza municipiului.

Surpriza nu a venit neapărat din partea grupului PSD din Consiliul Local, care și-a exprimat opinia de a fi împotrivă pe motivul că Primăria ar fi putut depune proiecte de reparații străzi în baza programului PNDL, dând exemplu mai multe municipii, printre care și Reșița, care au accesat acest program finanțat de Guvern. Marea surpriză pentru primarul Felix Borcean a venit din partea unor consilieri de la propriul partid care au votat împotriva accesării creditului! Înaintea votului, consilierul liberal Lazăr Todorescu a propus o amânare a proiectului, pentru a se purta noi discuții, însă primarul Felix Borcean a menționat că dorește să fie supus la vot proiectul de hotărâre. La numărarea votului, 3 dintre cei 10 consilieri PNL au votat împotrivă, este vorba de Andra Pleșa, Lazăr Todorescu și viceprimarul Marius Isac!

„Le-am spus foarte clar, pentru că am aflat, au fost sunați de către șeful lor, fostul primar, actualul senator Marcel Vela, să nu voteze acest proiect, pentru că nu e momentul… Mă rog, nu știu argumentele, sunt argumente pe care le-a susținut Andra Pleșa să nu luăm credit…, că e rău, că nu luăm credit să mergem în concediu și eu i-am răspuns că sunt familii care iau credit să meargă în concediu, iar noi suntem un oraș comparabil cu o familie mai săracă, care nu-și permite în momentul ăsta să demareze asemenea lucrări decât cu credit. Şi creditul nu e ceva rău, este ceva foarte des utilizat în mai toate administrațiile”, spune Felix Borcean.

Primarul a specificat că pe el nu l-a sunat Marcel Vela să discute această problemă. „Nu m-a sunat Marcel Vela, el a sunat așa, pe ultima sută, pe cei aproape lui. Am mai avut experiența votului pentru aprobarea organigramei Primăriei, când le-am stricat puțin jocurile, au rămas un pic în ofsaid, dar de data aceasta am vrut eu să văd care este barometrul partidului. Şi au fost insistențe să retrag proiectul de pe ordinea de zi, nu l-am retras, am vrut să văd cine votează și cine nu votează din rândul consilierilor PNL”, spune Borcean, care precizează că și înainte de ședință au fost insistențe din partea celor care în ședință au votat împotrivă.

„Viceprimarul Marius Isac, alături de el și de city managerul Andrei Ungur am lucrat la acest proiect de hotărâre. Nu s-a pus niciodată problema, drept dovadă că pe ședințele anterioare s-au aprobat documentațiile, a mers foarte fluent, până cu o oră înainte de ședință! Și Marius, în stilul lui, și-a schimbat din nou discursul, că el NU, că el nu știe, că dacă, că să ne mai gândim, că să vedem”, explică Felix Borcean.

Acesta a mai menționat că PNL este un partid liberal și de aceea a lăsat libertatea votului. „Eu nu le-am impus ce să voteze, doar le-am spus că nu retrag acest proiect, pentru că ar fi o slăbiciune și o lașitate din partea mea să-l retrag, pentru că oamenii au nevoie de străzi reparate, cu toții locuim în acest oraș”, mai spune Borcean.

Întrebat de ce a votat împotriva proiectului la care a muncit cot la cot cu primarul Borcean, după declarația acestuia din urmă, viceprimarul Marius Isac a răspuns deloc convingător. „Poate e bine să așteptăm un PNDL 3, să nu ne grăbim”, spune Marius Isac.

1000x200 dacus 02

Felix Borcean a subliniat în cadrul unei conferințe de presă: „Se pare că atât cei din Partidul Social Democrat, cât și unii oameni din partidul meu nu-și doresc să performăm, să facem niște lucruri bune pentru Caransebeș!”.

Totodată, Borcean îi întreabă pe cei care acuză că nu s-au realizat proiecte pe programul guvernamental PNDL de ce nu au venit cei care sunt mai vechi în administrație, și chiar din rândul PSD, să propună proiecte pe PNDL. „Eu recunosc, e o slăbiciune a mea, nu am fost foarte iute la implementarea unui proiect pe acest program, la vremea respectivă am ratat aceste proiecte. Şi cine spune că uite Reșița, uite Herculane, acele proiecte, cu tot respectul pentru acei primari, au fost depuse solicitări cu mult înaintea mandatului lor. Au existat acele documentații, noi nu am avut proiecte înainte, dar asta nu e o acuză în dreptul administrației trecute”, declară Felix Borcean.

Felix Borcean ne-a declarat că nu vrea să meargă prea departe cu supozițiile precum că frâiele primăriei sunt trase de fostul primar Marcel Vela, însă spune că aceste șicane, care există, vor fi tranșate în viitorul apropiat.

„Eu de fapt am venit la ședință, deși mi-am început concediul de odihnă, însă după concediu o să am o discuție în interiorul Organizației PNL Caransebeș”, declară primarul Caransebeșului, care mai spune că este convins că aleșii locali colegi de partid nu-și vor schimba părerea. Sau cel puțin unul dintre ei cu siguranță va fi împotrivă, Borcean referindu-se explicit la Andra Pleşa! Imediat după conferinţa de presă, am încercat s-o contactăm pe aceasta, dar penelista avea telefonul închis. Ca şi Marcel Vela, de altfel.

„Eu le-aș recomanda celor care au votat împotrivă să încerce să viziteze străzile care erau vizate pentru reparații și modernizare prin acest proiect și să vadă dacă și locuitorii acestor străzi au aceeași părere despre accesarea de credit, care, repet, este un instrument ce, la nevoie, trebuie folosit. Şi eu cred că acum este momentul”, a precizat Felix Borcean.

publicitate si promovare online banner maxagro