Efectul Teodorovici: Bursa de la București a terminat una din cele mai negre zile din istoria sa

Indicele BET al celor mai lichide societăți de la Bursa de Valori București a terminat ziua cu o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte, băncile și companiile din energie fiind cele mai afectate acțiuni, după anunțurile de marți ale ministrului Finanţelor privind pachetul de măsuri fiscale pentru 2019.

Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97%, iar ale Electrica cu 10,09%. Pentru titlurile Băncii Transilvania și ale BRD bursa a setat limita de variație a prețului la 25%, față de 15%, informează Mediafax.

Valoarea tranzacțiilor a fost ridicată, de peste un miliard de lei (226 de milioane de euro), față de o medie zilnică a anului curent de 52 milioane de lei (11 milioane euro).

Cei 7,2 milioane de cetățeni care participă la Pilonul II de pensii au pierdut miercuri 330 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar.

Analiștii spun că piața locală de capital are șanse să închidă anul pe minus, dacă sentimentele negative și panica vor continua, potrivit Mediafax. Potrivit brokerilor, companiile cotate la bursă au pierdut în total, doar azi, 3 miliarde de dolari!

Guvernul a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuție de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale, controlul prețurilor pe piața de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacționat negativ la anunț.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/