Educație ecologică pentru elevii liceului ”Mathias Hammer” din Anina

elevi anina

O campanie de informare ecologică a fost organizată de voluntarii internaționali ai Asociației Nevo Parudimos din Reșița, pentru elevii liceul ”Mathias Hammer” din orașul Anina.

Folosind metoda ”Cafeneaua Mondială”, elevii din Anina au dezbătut, alături de voluntarii Asociației Nevo Parudimon, o serie de subiecte de interes ce vizează educația ecologică, întâlnire ce s-a suprapus cu Săptămâna Verde. Prin urmare,  au existat discuții libere pe tematica ecologiei și importanței educației ecologice, fiind promovate proiecte concrete pe care asociația le desfășoară pentru a promova un stil de viață sustenabil și dezvoltarea competențelor verzi în rândul tinerilor.

De asemenea, s-a discutat despre programul Erasmus+ al Comisiei Europene cu oportunitățile acestuia pentru tineri, în special schimburi de tineri și proiecte de participare ale tinerilor, fiind prezentat schimbul de tineri organizat de Asociația Nevo Parudimos, în luna iulie a acestui an. În cadrul proiectului, intitulat „Tinerii și cetățenia activă digitală” au participat și 2 tineri din orașul Anina. La acest proiect, pe lângă tinerii din România au participat și elevi din Spania, Lituania, Serbia și Turcia.

elevi anina

Al treilea subiect de discuție a fost despre Corpul European de Solidaritate, un program de voluntariat la nivel european unde pot participa tinerii cu vârste cuprinse între 18 – 30 de ani, atât în România, dar mai ales în străinătate. Voluntarii din Spania, Maroc și Grecia ai asociației și-au împărtășit experiența din cadrul acestui program și au prezentat tinerilor oportunitățile pe care le au în acest sens.

A 4-a „masă de discuție” a fost rezervată voluntariatului local, unde tânărul Gabriel, voluntar al asociației Il Giocattolo, venit din Italia la asociația care activează în orașul Anina de câțiva ani, a prezentat elevilor importanța voluntariatului în comunitate, atât pentru dezvoltarea personală, cât și pentru cea profesională. În ultimii ani conceptul de voluntariat a început să ia amploare și în țara noastră, iar beneficiile acestuia sunt din ce în ce mai numeroase, scopul  ”mesei” de discuție fiind acela de a dezvolta spiritul civic al tinerilor elevi, pentru a dori să se implice mai mult în comunitatea anineană, în primă fază.

„Metoda ”Cafeneaua Mondială – World Cafe” este foarte des utilizată în educația non-formală, fiind indicată pentru parcurgerea unui număr mare de subiecte într-un timp scurt. Schimbând mesele la un interval stabilit de timp, tinerii au avut posibilitatea să se informeze despre toate subiectele pregătite și, totodată, calitatea informațiilor primite a fost mai mare deoarece tinerii au putut pune întrebări și primi răspunsuri foarte ușor”, explică Laura Minea, manager de proiect în cadrul Asociației Nevo Parudimos.

Această activitate a fost organizată în baza protocolului de colaborare încheiat între Asociația Nevo Parudimos și Liceul ”Mathias Hammer” din Anina, protocol ce vizează promovarea activităților din cadrul programului Erasmus+ și al Corpului European de Solidaritate, accesul elevilor la evenimente de informare și activități socio-educaționale desfășurate de asociație în orașul Anina.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/