Educația românească eșuată! Ministrul Cîmpeanu să plece acasă!

Deputatul PSD Marius Damian, membru în Comisia pentru învățământ, a susținut o declarație în Parlament în care a enumerat metodele prin care a înțeles actuala putere să reformeze sistemul educațional românesc, direcționându-l spre eșec, nicidecum spre o îmbunătățire.

Parlamentarul social-democrat spune că actuala coaliție de guvernare este departe de reforma promisă, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a distrus sistemul educațional în timpul pandemiei, absenteismul fiind la cel mai înalt nivel, în timp ce peste 16.000 de elevi numai din clasa a VIII-a au rămas corigenți. „A mai «reformat» gratuitatea transportului elevilor: acum se decontează!”, mai spune Damian.

Deputatul de Caraș-Severin a vorbit și despre concursurile pentru posturile de manageri în școli, pe care actualul minister le tot amână din februarie. Ba mai mult, nu mai sunt necesare nici diplomele de management educațional.

Marius Damian consideră că examenele naționale din această perioadă vor arăta că învățământul online este un eșec și face referire la un studiu efectuat de Universitatea Goethe din Germania, care a ajuns la concluzia că învăţământul online (sau la distanţă) produce, sub aspect educaţional, un efect similar celui al vacanţei de vară. Adică o stagnare și chiar o scădere a competenţelor educaţionale în rândul copiilor şi adolescenţilor, iar diviziunea între săraci şi bogaţi s-a adâncit şi mai mult în timpul închiderii şcolilor din cauza pandemiei.

„Învățământul online nu a făcut altceva decât să scadă competențele educaționale și sa conducă la un dezastru în educație, aproape 16.500 de elevi de clasa a VIII-a au rămas corigenți în acest an și când spun dezastru mă raportez la anii trecuți, când numărul elevilor corigenți era de 15.000 din toți anii de școala! Acum ne confruntăm cu un număr de 16.500 de elevi doar de clasa a VIII-a corigenți, elevi care trebuiau să își aleagă liceul și un drum în viața, acum se luptă cu corigențele din cauza haosului la care au fost supuși!”

Social-democratul a mai declarat în Parlament că ministrul Educației ar trebui să își dea demisia, cu atât mai mult cu cât chiar el admite că situația este îngrijorătoare, tocmai în urma măsurilor pe care le-a adoptat.

„Domnule ministru Cîmpeanu, daca vă recunoașteti incompetența ce a dus la dezastrul din momentul de față, ar trebui să vă dați demisia! Ați mai spus, domnule ministru, că datorită acestui sistem de predare online elevii și-au îmbunătățit abilitățile digitale și că le-a prins bine, dar ce ne facem cu elevii care nu au nici curent în locuință, dar mai tabletă sau calculator, aceștia nu au drept la educație? Și mai vorbeați și de importanța predării digitale, mâine, poimâine ne trezim că nu mai este nevoie nici de cadre didactice.”, a mai specificat Marius Damian.

În încheiere, parlamentarul de Caraș-Severin și-a exprimat speranța că toate minusurile vor fi rezolvate odată cu plecarea acasă a acestui guvern prin votarea moțiunii de cenzură depuse astăzi și care se numește „România eșuată – recordul fantastic al guvernului Cîțu”.