Suma alocată în acest an județului Caraș-Severin pentru a fi împărțită UAT-urilor acoperă doar 10% din sumele solicitate de către comunitățile județului, bani insuficienți pentru ca administrațiile publice locale să iasă la liman atât în privința cheltuielilor de funcţionare, cât mai ales în cazul cofinanțărilor proiectelor în derulare. Ca atare, primarul din Berzasca propune o nouă variantă de împărțire a banilor în Consiliul Județean, începând cu anul viitor.
Anul acesta, planurile mai multor comunități cărășene, mai cu seamă a celor conduse de edili social-democrați, au fost spulberate la nivel județean, în special după amendamentul consilierului Gabriel Dinu, în urma căruia sumele stabilite inițial de către Consiliu Județean Caraș-Severin pentru UAT-uri au fost înjumătățite.
Petru Nicolae Furdui, edilul comunei Berzasca, spre exemplu, se află și el în rândul primarilor care nu știu ce să facă mai repede cu suma alocată de la județ. Din cei 200.000 de lei solicitați, bugetul local al UAT-ului din Clisură va beneficia de o infuzie de doar 100.000 de lei, bani care, cel mai probabil, vor fi cheltuiți pentru organizarea alegerilor, după cum dă de înțeles edilul-șef independent.
Referitor la modul în care au fost luate deciziile în ședința de Consiliu Județean, Petru Nicolae Furdui a relatat pentru expressdebanat.ro:
„Una este un proiect politic, iar cu totul altceva înseamnă jocul politic. S-au jucat unii cu destinele oamenilor. Dau un exemplu. Dacă aveam miliardul acela, aveam să acopăr ceea ce nu mi s-a dat de la nivel național pentru persoanele cu handicap. Nu s-a gândit nimeni la treaba asta? Sau spun altfel. Acest inițiator al amendamentului, în conștiința lui, e mulțumit pentru ceea ce a făcut? Probabil că da. Dacă e așa înseamnă că are adevărul pe care îl susține legat de subiectivismul din el. Dar nu are liniștea. Pentru că acei oameni, care nu au ce să pună pe masă, știți ce spun? Nu spun: «Doamne, ajută!», spun: «Doamne, bate-i!»”.
Fiecare strânge cureaua câte un an
Pentru ca banii veniți de la județ să nu mai tulbure apele în Caraș-Severin, independentul din Clisura Dunării vine cu o propunere, începând cu anul viitor, variantă care, dacă va fi luată în calcul, va trebui respectată ad litteram de către toți factorii decizionali.
„Sunt de acord și cu faptul că nu trebuie să mi se aloce bani. Și, dacă anul acesta, Consiliul Județean hotărăște să nu-mi dea bani, eu accept acest lucru cu următoarea condiție: banii care trebuiau să ajungă la mine să meargă spre o altă comună. Adică, anul acesta, CJ-ul dă mai mulți bani la comuna X. Având mai mulți bani, UAT-ul respectiv își poate rezolva anumite probleme. Anul următor, nu-i mai dăm tot lui. Cu 100.000 de lei nu faci nimic, iar cetățeanul așteaptă ceva. Dau un exemplu: toate comunitățile din Clisura Dunării hotărăsc ca, anul acesta, toți banii să meargă la Moldova Nouă. Anul acesta nu ne trebuie, ne descurcăm, dar în anul următor, din buget ni se alocă nouă. Banii când se alocă să știți că nu se pot cheltui într-un singur an și ei se duc în excedent, dar îți poți angaja un anumit proiect pentru că ai acoperire. Ce proiect pot să fac eu cu 100.000 de lei? Doar poți să-i cheltui și să nu se vadă nimic. Iar cetățeanul vine și spune: «Domnule, nu se vede nimic!». Păi nu se vede că nu are ce să se vadă!”, a mai adăugat primarul comunei Berzasca, Petru Nicolae Furdui.