Echipa de robotică a liceului din Moldova Nouă surprinde din nou! Tinerii de liceu se alătură medicilor în lupta împotriva COVID-19

După ce anul trecut echipa de robotică din cadrul Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” – LTCDMNrobotics – a fost singura reprezentantă a județului Caraș-Severin în cadrul concursului de robotică First Tech Challenge, aflat la cea de-a treia ediție, elevii din Moldova Nouă clasându-se în primele 20 de locuri, din 120 de echipe care și-au făcut prezența la disputa roboților în cadrul etapei naționale, astăzi tinerii de la malul Dunării își folosesc abilitățile și cunoștințele pentru a sprijini cadrele medicale în lupta împotriva temutului virus din China.

Elevii liceului din Moldova Nouă au luat hotărârea de a nu fi nepăsători în fața nevoilor personalului medical care, din păcate, pare acum că se luptă cu mâinile goale pentru combaterea COVID-19. Deși dispune de o minimă dotare, echipa de robotică a LTCD, împreună cu prof. ing. Sabin Dănuț Munteanu (mentorul LTCDMNrobotics), a predat Spitalului Orășenesc Moldova Nouă la începutul acestei săptămâni patru viziere de protecţie reutilizabile. Având ajutor financiar atât din partea administrației publice locale, cât și din partea sponsorilor, tinerii speră să producă cel puțin încă 100 de astfel de echipamente pentru medicii unității spitalicești din urbe.

Chiar dacă echipa de robotică a liceului este alcătuită din zece tineri, elevi de la tehnic, matematică-informatică, precum și din cadrul învățământului profesional, ținând cont de măsurile impuse de autorități, profesorul Munteanu spune că, momentan, în producerea vizierelor sunt implicați puțini membri, Gruescu Daniel Ipatie, spre exemplu, elev în clasa a XI-a MI, lucrând la acest proiect de acasă. De precizat este și faptul că cele patru viziere au fost produse în doar câteva zile, mai exact în perioada 26-31 martie.

Referitor la părțile componente ale vizierelor, precum și la timpul alocat producerii lor, ing. Munteanu a detaliat pentru expressdebanat.ro: „Vizierele au trei părți componente: suportul, partea transparentă – vizorul și partea inferioară, cea care ține curbat vizorul. Suportul și partea inferioară sunt executate la imprimanta noastră 3D. Vizorul îl execut acasă, manual (nu dispunem de dotare pentru tăiere cu laser sau alt dispozitiv). Imprimarea durează undeva spre patru ore pentru o vizieră. Acasă debitez materialul transparent, plastic cristal de 0,3 mm, operație executată manual în bucăți de 250×250 mm. Pe fiecare vizor găuresc șapte găuri, patru la partea superioară și trei la partea inferioară a vizorului folosind o preducea de 5,5 mm la distanțe precise. Menționez că suportul și partea inferioară, părțile executate la imprimantă, trebuie curățate de resturi tehnologice din filament (suporți pentru susținerea cavității găurilor, anumite imperfecțiuni etc). Această operație o execut manual cu un cater. Pentru fiecare vizieră, curățarea se derulează pe un timp de 20 de minute. Ar fi un avantaj să fie implicate mai multe persoane, dar preferăm un număr limitat de persoane implicate, argumentele fiind lesne de înțeles. Apoi urmează asamblarea, operație ce consumă doar 3-5 minute”.

Planurile LTCDMNrobotics nu se opresc aici. Se pare că tinerii nu vor să se axeze doar pe producerea vizierelor. Aceștia intenționează să își îndrepte atenția pe producerea de măști, echipamente atât de necesare medicilor în această perioadă.

„Menționăm că am comandat o imprimantă mai performantă (ne doream asta, era în planul echipei) pe care o așteptăm la mijlocul săptămânii viitoare. Undeva la finalul săptămânii ce urmează sperăm să ajungă, la Primăria Moldova Nouă, încă două imprimante și vom lucra cu patru imprimante la producția de viziere și, poate, măști din plastic. Aici vom discuta cu factorii de decizie ai spitalului din oraș. Nu vom aborda măștile decât cu avizul lor, asta pentru a fi siguri de utilizarea lor în totală siguranță pentru cei ce le vor folosi. Suntem conștienți de rolul măștii în protecția personalului medical și nu vrem să apară surprize. Eventual, vom face un una-două bucăți și le vom da spre analiză și decizie. După ce va trece momentul acesta dificil, imprimantele vor fi folosite la construcția «pe timp de pace» a altor piese. Este nevoie de atâtea elemente din plastic. Ar fi o pierdere pentru comunitate să nu le facem dacă avem băieți pricepuți.”, a mai subliniat mentorul echipei de robotică de la malul Dunării.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/