E oficial! HexiPharma a vândut spitalelor din județ apă de ploaie în cutii de dezinfectanți!

Concluziile procurorilor în dosarul Hexi Pharma au fost făcute publice după ce aceștia au trimis în judecată compania Hexi Pharma și mai multe persoane din conducerea ei pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”!

În rechizitoriu se arată clar că spitalele au fost înșelate de reprezentanții Hexi Pharma atunci când le-au prezentat compoziția chimică a produselor propuse spre vânzare.

În perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a indus în eroare reprezentanții a 340 de unități sanitare prin prezentarea ca adevărată a unor calități mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentrația substanțelor active și la eficiența biocidă, precum și prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete și alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziție de produse biocide și pricinuindu-le o pagubă”, rețin procurorii Parchetului General.

Printre cele 340 de spitale menționate de către procurori se află Spitalul Județean de Urgență din Reșița, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș și Spitalul Orășenesc Oțelu Roșu. De asemenea, în intervalul 4 februarie 2014 – 9 martie 2016, inculpata DINU FLORI a falsificat 49 de înscrisuri sub semnătură privată (fișe de prezentare ale produselor HEXI PHARMA, fișe cu date de securitate și declarații de substanță activă), folosite de societatea inculpată la Comisia Națională pentru Produse Biocide, prin atestarea cu semnătura sa a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în vederea obținerii avizului de plasare pe piață a produselor, documente conținând mențiuni necorespunzătoare adevărului, sub aspectul concentrației de substanțe active și al eficienței biocide”, se mai arată în rechizitoriu trimis spre soluționare magistraților Tribunalului București.

Procurorii chiar exemplifică modul cum au fost trucate concentrațiile a două din produsele ce se regăsesc pe lista de achiziții a spitalelor din Caransebeș (Hexo-Scrump și Hexio-Sept AP) și Oțelu Roșu (Hexio-Iod): „din probele administrate a rezultat că, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a produs și comercializat către numeroase unități sanitare 41 de produse biocide din grupa principală 1, dintre care 39 de produse, comercializate către 340 de unități sanitare, au fost neconforme sub aspectul concentrației de substanțe active și al eficienței biocide.

Spre exemplu, în urma testării efectuate s-a dovedit faptul că produsul CLORHEXIN A conține substanțele active declarate la autorizare, însă concentrațiile acestora sunt inferioare celor declarate, respectiv clorhexidină, în loc de 0,5% era în proporție de 0,47%, etanol, în loc de 42% concentrația era de 31,60% și propan-2-ol, în loc de 28% este 16,10%. Din perspectiva eficienței biocide, CLORHEXIN A a fost eficient la testările bactericide și fungicide, însă produsul a fost ineficient pe partea de eficiență micobactericidă și tuberculocidă.

Un alt exemplu îl constituie substanța HEXIO CID, produs promovat pentru utilizare la dezinfecția și curățarea suprafețelor și echipamentelor medicale și microaeroflorei, eficient și pe Rotavirus, H1N1, Clostridium difficile, care în realitate nu conține substanțele active declarate la autorizare, nefiind identificate la testarea efectuată (clorura de didecildimetilamoniu a fost identificată în concentrație de 7,95% față de 15%, valoare declarată). Sub aspectul eficienței bactericide și fungicide, produsul HEXIO-CID supus testărilor s-a dovedit a fi ineficient fungicid”, scriu procurorii în rechizitoriu.

De altfel, managerul Spitalului Județean de Urgență din Reșița recunoștea pentru Express de Banat că în toată perioada folosirii dezinfectanților Hexi Pharma a crescut foarte mult numărul cazurilor de infecții nozocomiale, generate tocmai de bacteria Clostridium difficile!

Totodată, imediat după declanșarea scandalului Hexi Pharma, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ofițeri ai IGPR au făcut percheziții la cele trei spitale din Reșița, Caransebeș și Oțelu Roșu, iar specialiștii au recoltat probe din suprafețele dezinfectate cu aceste produse.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/