Aproape 36% din datoriile spitalului caransebeșean, achitate din banii dați municipiului de Consiliul Județean

explo 1000x200

Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș ar putea ieși din criza financiară, după ce va primi de la Consiliul Județean Caraș-Severin o parte din banii pentru achitarea arieratelor. Consiliul Județean Caraș-Severin a alocat 929.570 de lei din cotele defalcate din TVA și impozitul pe profit pentru echilibrarea bugetelor municipalității din Caransebeș.

Din acești bani, 566.400 de lei vor merge către spitalul din municipiu, cel care deservește populația de pe văile Timișului, Sebeșului și Bistrei, doar 30% dintre pacienții internați în decursul unui an fiind domiciliați în Caransebeș.

Am primit de la managerul interimar al Spitalului Municipal, Marius Ionuț Mihăilică, informații cu privire la datoriile existente la unitatea medicală:

„În septembrie 2016, când am preluat managementul spitalului erau înregistrate plăți restante în valoare totală de aproape 3 milioane de lei. Din acești bani, 1,34 milioane lei erau arierate, adică datorii mai vechi de 90 de zile. Am reușit să achităm o mică parte și la 31 decembrie înregistram plăți restante de 2,3 milioane lei. Doar arierate acum, la zi, se înregistrează în contabilitate 1.580.000 de lei din care vom putea achita îndată ce intră banii de la Consiliul Județean 566.400 de lei. Mai rămân de achitat 1.013.600 de lei arierate, însă valoarea datoriilor, adică toate plățile restante se ridică la 2,5 milioane de lei. De fapt, banii aceștia ar trebui achitați pentru ca să nu mai vorbim de arierate, pentru că zilele trec și tot acolo ajungem”, menționează managerul interimar al spitalului, Marius Ionuț Mihăilică.

Toate aceste facturi restante sunt pentru utilități, în cea mai mare parte (gaz, curent, salubritate), pentru achiziționarea de medicamente, factura pentru serviciul externalizat de bucătărie și service pentru aparatura medicală din dotare, precizează Mihăilică. Acesta așteaptă să fie aprobat și contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, la o valoare un pic mai are decât anul trecut. Și asta pentru că spitalul a achiziționat un computer tomograf nou, astfel că pentru aceste servicii vor putea cere bani de la Casa de Sănătate, în loc să mai plătească firmei private care are amplasat la parterul policlinicii un computer tomograf.

banner 970 x 250