La Școala Gimnazială „Romul Ladea” din Oravița elevii stau în frig, iar pentru a nu îngheța în bănci, părinții au adus de acasă aeroterme și calorifere, achitate din propriile buzunare. Conducerea unității de învățământ spune că este o chestiune de ore până când situația în școală va reveni la normal.
O defecțiune apărută la una dintre pompele de căldură ale centralei termice a dat peste cap bunul mers al orelor de curs la Școala Gimnazială „Romul Ladea” din Oravița. Mai mulți cititori Express de Banat, părinți ai elevilor care învață în această unitate, ne-au semnalat problema, susținând că, din cauza frigului, în unele clase dascălii au apelat la aerotermele și caloriferele electrice aduse de acasă de elevi. „La clasa noastră s-a cumpărat de către părinți un calorifer. Jalnic!”, este mesajul transmis pe pagina Express de Banat de mămica unuia dintre elevii școlii din Oravița. O alta, la fel de revoltată de toată această situație, a scris: „Am trimis copiii cu aeroterme de acasă! Să le fie rușine, sunt copiii noștri cei care se îmbolnăvesc!”.
Conducerea unității de învățământ cunoaște problema, fiind luate deja măsuri pentru remedierea acesteia. „În cursul zilei de ieri (miercuri – 26 ianuarie), s-a defectat una dintre pompele de la centrala termică, pompă care așteptăm să fie înlocuită în cursul zilei de azi. Din această cauză centrala nu a mers în parametrii normali, dar nu au fost probleme atât de grave.”, ne-a declarat directorul adjunct al Școlii Gimnaziale „Romul Ladea” din Oravița, prof. Ionela Blagoe.
Ionela Blagoe spune că problema este una temporară și că nu are cunoștințe dacă în unele săli de clasă elevii s-au încălzit cu aerotermele aduse de acasă: „Nu știu să vă spun, pentru că nu am făcut un control în sălile de clasă, poate doamna director plin știe mai multe detalii, dar, într-adevăr, miercuri au fost mai puține grade decât de obicei în sălile de clase, având în vedere și frigul de afară. Dar este o problemă temporară, de o zi, o zi și jumătate, pentru că în cursul acestei zile problema se va rezolva și totul va decurge normal. Este neplăcut, dar trebuie să fim puțin mai înțelegători, pentru că nu a depins de noi. Dacă depindea de noi, cu siguranță nu se ajungea aici. Însă se mai întâmplă să mai apară și astfel de defecțiuni”.
De precizat că unitatea de învățământ trece printr-un amplu proces de reabilitare, cu fonduri accesate printr-un proiect european de către Primăria Oravița. La final, totul va fi nou, de la instalații electrice și sanitare, până la mobilier și alte dotări.
„Școala are cinci structuri și ne aflăm în plin proces de reabilitare. Chiar acum se lucrează la partea de clădire unde și-au desfășurat activitatea clasele de învățământ primar și începând cu septembrie 2021, acestea au fost mutate în școala cea mare, unde avem și clasele de gimnaziu. Deci, la momentul actual, funcționăm și cu clasele primare și cu cele de gimnaziu într-o singură clădire. Repet, cealaltă clădire este în reabilitare, urmând ca din vară, cel mai probabil, din datele pe care noi le avem de la constructor, să demareze lucrările și în clădirea în care noi funcționăm în prezent. Proiectul este unul complex, fiind înlocuit absolut tot, instalație electrică, instalație termică, geamuri, se vor renova toate sălile de clasă, toate sălile de birou, absolut tot.”, aflăm de la directorul adjunct.