E clar! Adrian Torma rămâne primar la Moldova Nouă, duminică nu se mai țin alegeri!

Potrivit unei decizii cel puțin discutabile a Biroului Electoral Central, peste doar trei zile, în 11 octombrie, cetățenii orașului de la Dunăre s-ar fi prezentat din nou la urne pentru a-și alege primarul. Curtea de Apel Timișoara a hotărât însă altceva, Adrian Torma urmând să înceapă al doilea mandat de edil-șef, mandat care rămâne însă în continuare sub un mare semn de întrebare.

Adrian Torma și PSD Caraș-Severin au obținut în instanță suspendarea Hotărârii BEC prin care fuseseră anulate alegerile pentru funcția de primar al orașului Moldova Nouă și candidatura lui Adrian Torma și, în consecință, dispusă repetarea scrutinului în 11 octombrie. Decizia de ieri a Curții de Apel Timișoara poate fi atacată în termen de cinci zile. Candidatul PNL pentru funcția de primar, Ion Chisăliță, clasat pe locul doi la scrutinul din 27 septembrie, a anunțat astăzi că el și PNL au decis să nu conteste hotărârea Curții pentru că au încredere „în sistemul judiciar din România şi în valorile statului de drept”. În plus, n-ar fi dorit să prelungească inutil judecarea dosarului, „fără a se intra în fondul problemei, iar locuitorii oraşului Moldova Nouă să aibă de suferit prin blocarea activităţii administraţiei locale”.

Realitatea e însă fundamental diferită. Adrian Torma și PSD au contestat în instanță Hotărârea BEC. S-au judecat astfel cu Biroul Electoral Central. Chisăliță, PNL Moldova Nouă și PNL Caraș-Severin nu au nicio calitate. Și-ar fi dorit calitatea de intevenienți, numai că, instanța a dispus altceva: „Respinge cererile de intervenţie în interes propriu şi în interesul pârâtei BEC formulate de intervenienta PNL, Filiala Caraș-Severin şi Organizația PNL Moldova Nouă”. Ca atare, hotărârea Curții de Apel ar fi trebuit făcută de către BEC, mai puțin de către cineva fără calitate procesuală. Dar asta contează mai puțin.

Important e ceea ce se întâmplă de acum încolo cu fotoliul de primar al orașului Moldova Nouă. Adrian Torma are în mână certificatul care atestă că e câștigătorul alegerilor. Hotărârea BEC privind anularea alegerilor și repetarea lor fără Adrian Torma e suspendată, deci nu produce efecte. Până când?! Până când se va judeca pe fond contestația depusă de PSD și Adrian Torma împotriva Hotărârii BEC. Tot la Curtea de Apel Timișoara și, eventual, apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție. Aici lucrurile se complică rău de tot. Și asta pentru că s-a fixat termen de judecată la Timișoara data de 16 octombrie. Biroul Electoral Central interpretează corect de data asta prevederile legale și admite de unul singur că „în cazul anulării alegerilor pe motiv de fraudă electorală, repetarea scrutinului poate avea loc în termen de cel mult două săptămâni de la constatarea fraudei”. Adică, de la data de Hotărârii privind anularea alegerilor la Moldova Nouă. Mai exact, 30 septembrie. Practic, legea obligă la repetarea scrutinului cel târziu în data de 14 octombrie. Or, termenul de judecată din 16 ar duce automat la ieșirea din termenul prevăzut de lege pentru repetarea scrutinului. Și asta nu e tot. Tot legislația în vigoare spune că „mandatul primarului ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri”. Un alt aspect important este că cererea de anulare pe motiv de fraudă electorală trebuie soluționată până la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.

Ca atare, BEC cere soluționarea urgentă a acțiunii de fond, sens în care a solicitat Curții de Apel Timișoara preschimbarea termenului de judecată din 16 octombrie. Numai că și așa este aproape imposibil ca o hotărâre definitivă să fie pronunțată în timp util, în termenul prevăzut în legea electorală, acela de două săptămâni de la constatarea eventualei fraude. Ăsta este adevărul din spatele poeziei liberale cu încrederea în justiție. Recursul lor la Hotărârea de suspendare a Curții ar fi dus automat la ieșirea din termen. Așa, mai există o șansă, ce-i drept, infimă!

În concluzie, Adrian Torma nu prea mai poate fi împiedicat să preia al doilea mandat de primar al orașului Moldova Nouă. Ar putea să fie însă unul de scurtă durată, în cazul în care instațele vor da dreptate Biroului Electoral Central. Numai că atunci nu se mai poate vorbi despre repetarea alegerilor din 27 septembrie, ci despre alte alegeri, de la zero, la care se poate înscrie oricine. Până atunci, valuri mari la Dunăre!