„E bine că vor deschide muzeele şi bisericile nu. Ne vom ruga la muzee”

explo 1000x200

Încetarea stării de urgență pe teritoriul României, începând cu mijlocul acestei luni, nu pare să-i mulțumească deloc pe credincioși, oamenii neprimind încă undă verde pentru a merge la biserică sau la cimitir.

După ce s-au conformat măsurilor impuse de autorități cu ocazia sărbătorilor pascale, credincioșii au așteptat cu sufletul la gură ca anunțul președintelui să includă și redeschiderea bisericilor, începând cu data de 15 mai, nu doar a saloanelor de înfrumusețare, a cabinetelor stomatologice sau a muzeelor, rugăciunea fiind și ea o necesitate atât pentru trup, cât mai ales pentru suflet.

„E bine că vor deschide muzeele și bisericile nu. Ne vom ruga la muzeu. Ce să mai și spui… De parcă la muzeu nu va fi lume sau cum vine asta? De Paște am respectat măsurile impuse, dar cine credeți că va curăța bălăriile de pe mormântul celor care astăzi nu mai sunt lângă noi? Vor veni oare cei de la București? Nu cred! Trăim vremuri în care totul merge anapoda. Nimic nu mai e normal și nu doar la noi în țară. Ne-am obișnuit ca una să se anunțe astăzi și alta mâine. Numai Dumnezeu știe ce va fi.”, a dat de înțeles o pensionară în vârstă de 70 de ani.

Se vor redeschide bisericile până la Rusalii?

„În mod oficial, nu am primit nicio informare vizavi de redeschiderea bisericilor. Ne-am dori totuși să putem oficia slujba de Rusalii alături de credincioși, chiar dacă aceasta ar putea avea loc afară sau cu un număr limitat de persoane. Important e ca omul să aibă acces, să poată veni să aprindă o lumânare, să se roage, să meargă la cimitir, la cei dragi, care au plecat din lumea aceasta, pentru a-i pomeni. Dar, repet, aceste decizii nu țin de noi. Totul depinde de autorități, iar ceea ce spun autoritățile noi trebuie să-ndeplinim.”, a precizat Gheorghiță Băloi, preot în cadrul Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Moldova Nouă.

Sursa foto: ortodoxia.rol.ro.