Indiferența, amânarea controalelor de specialitate și teama de diagnostic sunt cei mai importanți factori care au condus la o statistică îngrijorătoare în ceea ce privește cancerul de piele. Specialiștii în dermatologie, de la Clinicile Medici’s din Timisoara informează și trag un semnal de alarmă.
„ A murit de cancer! Păcat de el, a fost așa de tânăr!” așa se termină poveștile tot mai multor tineri răpuși de această boală nemiloasă. Cancerul nu mai face nicio selecție. Fie că sunt copii, tineri sau adulți, bogați sau săraci, boala secolului 21 continuă să decimeze rândurile populației, iar unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer este cel cutanat.
Indiferent de cauzele apariției cancerului de piele, afecțiunea în sine nu este un lucru pe care îl puteți ignora fără a suferi consecințe grave la un moment dat. În aceeași categorie intră și amânarea controlului medical de specialitate și tratamentului. Din păcate, cele mai multe persoane aflate în această situație se tem de diagnostic (ex. carcinom bazocelular, carcinom spinocelular cu celule scuamoase și așa mai departe) și de intervenția chirurgicală propriu-zisă, necesară tratării cancerului de piele.
”În patologia neoplazică a pielii există mai multe categorii de cancer, cea mai periculoasă fiind melanomul malign (MM) deoarece are o mare și rapidă capacitate de metastazare dacă nu este depistat și tratat la timp”, spune Dr. Diana Degeratu, medic specialist dermatovenerologie la Clinicile Medici’s Timisoara.
Care sunt tipurile de cancer cutanat?
Cele mai comune forme de cancer cutanat sunt: carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular (au ca punct de plecare epidermul, primul strat al pielii, cresc foarte lent, dar netratate, pot sa se întindă în suprafața și în profunzime), carcinomul cu celule Merkel limfomul cutanat, sarcomul Kaposi, melanomul – denumit și melanom malign (MM) sau melanom cutanat, se dezvolta din celulele care secretă pigment, numite melanocite, care sunt dispersate din loc în loc, la baza epidermului.
„De obicei tumorile sunt maro sau negre dar pot sa fie și roz, de culoarea tegumentului normal sau chiar albe și pot să apară oriunde pe corp, dar cu precădere pe torace la bărbați și la nivelul membrelor inferioare la femei. MM este cea mai periculoasă formă de cancer cutanat deoarece are o mare și rapidă capacitate de metastazare dacă nu este depistat și tratat la timp. În continuare ne vom îndrepta atenția asupra melanomului, acesta fiind dușmanul cel mai de temut în dermatologie, atât pentru pacient cât și pentru medic”, adaugă Diana Degeratu.
Ce anume cauzează apariția melanomului?
Nu este clar încă, dar s-au evidențiat câteva cauze care de obicei se asociază în determinarea apariției MM, principala fiind considerată apariția sau prezența unor modificări ale AND-ului, în special la nivelul genelor care controlează creșterea și diviziunea celulara (BRAF, CDKN2A)
Care sunt factorii de risc în apariția MM?
-Expunerea la radiații ultraviolete este un factor de risc major.
-Prezenta a numeroși nevi/numeroase alunițe pe corp.
-Prezenta nevilor atipici/displazici.
-Prezenta nevilor congenitali (alunițe prezente la naștere).
-Pielea deschisă la culoare, cu pistrui și par în nuanțe deschise.
-Istoric familial de MM.
-Istoric personal de MM sau alte cancere cutanate.
-Un sistem imunitar slăbit.
-Vârsta înaintată.
-Sexul masculin.
Poate fi prevenit melanomul malign?
„DA!!! Cuvântul cheie în prevenția MM este PROTECȚIA!”
Anumiți factori de risc nu pot fi controlați, cum ar fi vârsta, sexul, rasa sau istoricul familial, dar există numeroase lucruri pe care le puteți face pentru e diminua riscul de a dezvolta un MM:
-Limitați expunerea la UV: petreceți timp în aer liber la umbră, utilizați metode de fotoprotecție: produse cu SPF > 30, protecție vestimentară (cămăși cu mâneci lungi, pălării), ochelari de soare
-Evitați frecventarea saloanelor de bronzat cu lămpi ultraviolete
-Feriți copiii de soare
-Verificați-vă regulat pielea în idea identificării nevilor atipici
-Evitați slăbirea sistemului imunitar
Cum știu dacaă am un nev atipic sau chiar un MM?
În ajutorul pacienților și medicilor a fost elaborat un algoritm foarte simplu de identificare a nevilor problematici, cunoscut sub numele de Regula ABCDE.
A – asimetrie ( o jumătate a unui nev nu se potrivește cu cealaltă jumătate)
B – borders = margini (marginile neregulate ridică suspiciuni)
C – culoare – prezenta mai multor nuanțe sau chiar mai multor culori
D – diametru – >6 mm
E – evoluție – alunița își modifică forma, culoarea sau dimensiunea
În cazul în care observați oricare dintre aspectele sau modificările prezentate, sau dacă leziunile dumneavoastră cutanate sunt însoțite de simptome de tip prurit, arsură sau durere, programați-vă în cel mai scurt timp la medicul dermatolog pentru o examinare complexă. De asemenea, cel puțin o dată pe an este indicat un consult dermatologic în vederea monitorizării tuturor nevilor (alunițelor).