DSP Timiș, ghid de recomandări pentru redeschiderea creșelor și a grădinițelor: „Facem apel la răbdarea și înțelegerea părinților!”

În viitorul context de redeschidere a grădinițelor și a creșelor, Institutul Național de Sănătate Publică a publicat o serie de recomandări pentru a face posibil acest lucru în condiții de siguranță pentru cei mici. La nivelul județului Timiș, DSP spune că, pentru a nu fi probleme, este nevoie de atenție și seriozitate sporită din partea educatorilor, a părinților și a personalului medical.

Cei de la DSP Timiș spun că situația este ținută sub control atât timp cât măsurile impuse la nivel național se respectă cu strictețe. Bineînțeles, cei mici pot fi expuși patologiilor specifice (alergii, viroze) și pot avea o simptomatologie asemănătoare cu cea produsă de virus. Acest fapt a fost confirmat și de profesorul universitar dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru în cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara.

Recomandările specialiștilor
Conform recomandărilor specialiștilor, părinții au responsabilitatea cea mai mare. Ei trebuie să supravegheze cu atenție starea de sănătate a copiilor lor, iar în cazul în care aceștia prezintă febră sau simptome respiratorii (tuse, rinoree), să evite expunerea acestora în colectivitate și să se adreseze de urgență personalului medical, mai exact medicului de familie, iar în cel mai drastic mod, Centrelor de Permanență sau direct Spitalului de Urgență pentru Copii, acolo unde cazurile sunt extrem de grave. Copiii vor fi supuși testării RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 dacă ajung în această ipostază.

DSP Timiș spune că s-a angajat în această etapă de relaxare și se va îngriji să verifice normele sanitare aplicate de personalul medical și dacă unitățile de învățământ sunt pregătite să îi reprimească pe cei mici. „Facem apel la răbdarea și înțelegerea părinților, asigurându-i că fiecare caz va fi tratat cu maximă seriozitate și profesionalism. Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș va verifica, prin personalul de specialitate, modul de punere în aplicare a normelor sanitare, la nivelul unităților de învățământ mai sus-menționate. Se vor urmări în principal următoarele aspecte: efectuarea triajului epidemiologic, asigurarea circuitelor corespunzătoare, existența substanțelor dezinfectante avizate, atât pentru suprafețe cât și pentru mâini, a materialelor de igienă individuală și de curățenie, în cantitate suficientă, dotarea cu echipament de protecție complet a personalului de îngrijire și utilizarea acestuia corespunzător cu activitățile desfășurate. Totodată, în atenția inspectorilor va sta și verificarea modului în care este respectată distanțarea fizică și suprafața alocată fiecărui copil. Precizăm că aceste controale au în primul rând rol de consiliere și îndrumare pentru a preîntâmpina apariția evenimentelor epidemiologice cu impact negativ pe sănătatea populației. Etapa acesta nu trebuie să provoace îngrijorare sau panică în rândul părinților, atâta timp cât sunt respectate regulile de prevenție cuprinse în Ordinul comun nr. 1076 /2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschoolurilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.”, transmit cei de la DSP Timiș.