Încă un nume uriaș al istoriei și culturii bănățene părăsește, înainte de vreme, lumea aceasta. La fel ca bunul său prieten, Valeriu Leu, Dumitru Țeicu lasă în urmă o operă monumentală în ceea ce privește Banatul, dar și mai multe șantiere și cercetări pe care nu a mai apucat să le încheie.
Doctor în istorie, Dumitru Țeicu este autorul a zeci de cărți și studii despre Banatul Montan, cu precădere în perioada medievală, cercetând cu pasiune și abnegație zeci de șantiere, de la Reșița, la Ilidia sau de la Vărădia, la Sfânta Elena.
Unele au fost valorificate deja în cărțile și studiile publicate, altele însă erau în așteptare și nu au văzut încă lumina tiparului. Banatul Montan în Evul Mediu, lucrarea sa fanion, l-au impus pe Dumitru Țeicu ca istoric și cercetător, tot el fiind cel are a scos în evidență biserica din Moroasa, cetatea Ilidiei sau mânăstirea de la Sfânta Elena. Pasiunea pentru istorie a ținut să o împărtășească și studenților, fiind un apreciat profesor al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, dar și publicului larg, fapt pentru care a și fost numit director al Muzeului Banatului Montan.
„Născut în 26 ianuarie 1954 în satul Ilidia, judeţul Caraş-Severin, a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, fiind apoi doctor în istorie al aceleiaşi instituţii, sub îndrumarea regretatului academician prof. dr. Nicolae Edroiu. Din anul 1990 a condus destinul muzeului reşiţean, făcând cunoscută în ţară şi peste hotare activitatea acestuia. Şi-a legat numele de istoria medievală a Banatului, în special de arheologia locurilor sacre, conducând săpături în cele mai importante situri ale Banatului de munte”, scriu colegii lui Dumitru Țeicu pe pagina de internet a Muzeului.
STTL, Maestre!
UPDATE
Luni, ora 13.30
Un mesaj de condoleanțe pentru familia lui Dumitru Țeicu a fost transmis astăzi și de directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Adrian Ardeț. „Știam de suferința prin care trece Dumitru Țeicu, prieten, coleg și director al Muzeului Banatului Montan din Reșița, speram ca el să mai poată rămâne printre noi o vreme. Dumnezeu însă s-a grăbit să-l ia. Ceasul despărțirii a sosit, lăsând în urmă un gol imens în lumea arheologică românească. Dumnezeu să-l aibă în paza Sa! Sit tibi terra levis!”