După creșterea tarifelor RETIM, ies la iveală ilegalităţi girate de municipalitate! Adrian Orza: „Horticultura nu are niciun cod CAEN pentru activităţi de salubritate!”

Votul pentru proiectul creșterii tarifelor operatorului de salubritate RETIM a scos la iveală aspecte interesante despre (ne)curățenie în Timișoara. În timp ce reprezentanții companiei spun că populația are vina ei pentru deșeurile apărute, deoarece aruncă resturile din construcții fără să respecte legea, consilierul local independent Adrian Orza a precizat că Horticultura, societate a Primăriei, nu face curățenie legal în Timișoara!


La fel ca și consilierii județeni, și consilierii locali au votat noile tarife ale operatorului de salubritate RETIM. Însă discuțiile din jurul votării proiectului au fost mai interesante decât noile tarife în sine. În plenul ședinței CL ordinare pe luna ianuarie a fost prezent și Dan Pascu, din partea companiei, care a punctat că firma se gândește să ofere un serviciu contra cost pentru deșeurile vegetale, similar celui pentru deșeurile ce rezultă din activitățile de demolări sau renovări ale locuințelor. Aceste deșeuri de construcții nu sunt ridicate de RETIM de la pubele unde se aruncă gunoiul menajer, iar depozitarea acestora acolo este ilegală.

Totuși, Pascu a precizat că cetățenii dau dovadă de indisciplină în acest sens. „Mare parte a deșeurilor provin din construcții și demolări. Există un serviciu privat, fiecare plătește cât dorește să fie ridicat. Din păcate, cetățenii nu apelează la serviciile noastre sau ale altor operatori. Suntem pregătiți să oferim un astfel de serviciu și pentru deșeurile vegetale”, a precizat Dan Pascu, de la RETIM Ecologic Service. Într-adevăr, în multe zone se pot sesiza diverse resturi de moloz, până chiar și vase de toaletă abandonate de cetățeni în plină stradă.

Adrian Orza spune că Horticultura nu face curățenie legal în oraș

De când s-a înființat asociația ADID, care se ocupă cu ridicarea gunoiului menajar lăsat de cetățeni, măturarea străzilor și golirea coșurilor de gunoi stradale o face Horticultura, societate din subordinea Primăriei Timișoara. Consilierul Adrian Orza a precizat că a aflat la Adunarea Generală a Acționarilor a societății că Horticultura nu are cod CAEN pentru operații de golire a coșurilor stradale! „Horticultura nu are niciun cod CAEN pentru operațiuni de salubritate! Riscă oricând să primească amenzi, pentru că nu e abilitată. Asta ne-a transmis conducerea la AGA”, a precizat Orza.


Primarul Timișoarei a driblat oarecum problema ridicată de Orza și a spus că Horticultura are acum doar mai mult de lucru ca anterior, când de măturarea străzilor și golirea coșurilor stradale se ocupa tot RETIM. „Ei oricum aveau aceste atribuții, a crescut doar cantitatea”, a punctat Nicolae Robu. Liberalul şi Orza s-au contrazis puțin, iar primarul a precizat că problema gunoiului nu se poate rezolva peste noapte, dar că progresele sunt vizibile, în accepțiunea sa.

Robu nu uită și nu iartă Garda de Mediu

Primarul Timișoarei a făcut remarci belicoase la adresa celor de la Garda de Mediu. Robu nu uită și nu iartă, deoarece la finalul anului trecut, Primăria a fost amendată pentru gunoiul manajer aruncat pe lângă tomberoane. Edilul spune că de pubele răspunde asociația ADID din subordinea Consiliului Judeţean (condus de pesedişti) și că Garda de Mediu a dat aceste amenzi la comanda PSD. „Cu Garda de Mediu eu nu mai stau de vorbă, în loc să-i amendeze pe poluatori, vin să amendeze Primăria, pentru că li s-a dat comanda!”, a punctat edilul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/