Zi deosebit de importantă pentru Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș. Întreaga comunitate din județul Caranș-Severin și-a adus contribuția la serviciile medicale la dotarea și aprovizionarea cu materiale de protecție, pentru ca unitatea medicală să performenze în această perioadă de pandemie.
Managerul Spitalului Adrian Cican a mulțumit public președintelui Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu și primarului Felix Borcean pentru că au făcut posibile investițiile într-o perioadă destul de scurtă:
„Acești doi domni au demonstrat că se poate! Vreau să mulțumesc și echipelor formate din cadrele medicale și de la TSA pentru sprijin. Astăzi dăm în folosință extinderea pe secția de Interne a unui compoartiment ATI cu 25 de paturi cu tot ceea ce înseamnă reabilitare, intalații termice, instalații electrice, până la dotările specifice. Această investiție a fost suportată de către Primăria Caransebeș. De asemenea cu ajutorul Consiliului Județean Caraș-Severin avem de astăzi un aparat de depistare a noului coronavirus, vestitul aparat PCR. De asemenea tot astăzi după 50 de ani inaugurăm o nouă rețea de oxigen medical, finanțată în integralitate de către Consiliul Județean Caraș-Severin. Vreau să vă anunț că la sfârșitul lunii vom avea ce am promis la începerea mandatului: cele două stații de producere a oxigenului medical ultramoderne, atât de necesare spitalului, investiție suportată de către un partener extern pe o perioadă de 7 ani de zile”, ne-a precizat managerul Adrian Cican.
Președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu a menționat că pentru susținerea investiților a convocat o ședință extraordinară în 24 martie, în care s-au alocat 800.000 de lei spitalului suport COVID-19 din Caransebeș:
„Cea mai mare parte, de 500.000 de lei a fost pentru rețeaua de oxigen, iar a doua zi s-au și început lucrările la această rețea și s-au finalizat într-o lună de zile și iată este astăzi dată în folosință. Diferența de 300.000 de lei a fost pentru achiziționarea unui aparat PCR de testare a pacienților suspecți de coronavirus. În urma unei adrese de la domnul director precum că spitalul nu poate achiziționa acest aparat l-a achiziționat Consiliul Județean pe procedură simplificată. Partea bună a acestor două lucrări importante este că, sumele pot fi recuperate din fonduri europene”, a menționat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.
Procedurile pentru decontarea fondurilor vor fi inițiate de Consiliul Județean pentru aparatul PCR și de către spitalul din Caransebeș pentru rețeaua de oxigen, astfel că banii vor rămâne în bugetul spitalului, chiar dacă investiția a fost suportată de către Consiliul Județean, a mai specificat Hurduzeu, care a felicitat echipa din Caransebeș pentru rapiditatea cu care s-au realizat lucrările la unitatea medicală.
Primarul Felix Borcean a precizat că ceea ce s-a reușit în scurt timp la spital, chiar dacă este vorba de bani publici este un model de înțelegere între oameni, care încearcă să schimbe lucrurile și să facă ceva util:
„Lăsând la o parte orice fel de pasiuni politice, neînțelegeri și divergențe, evident nu este cazul de față, pentru că înțelegerea dintre noi a fost aproape perpetuă, domnul președinte a înțeles că spitalul are nevoie de o finanțare substanțială, pe care bugetul local nu și-o permite. Și noi am făcut eforturi susținute pentru a dirija o mare parte din fonduri către spital, de la alte capitole pentru că unele activități nu au mai putut fi organizate și cred că aceasta este partea bună a acestei crize prin care trecem cu toții, faptul că, uite reușim să ne îndreptăm și mai mult atenția către unitățele spitalicești de peste tot”, a mai adăugat primarul municipiului Caransebeș.
Contribuția instituțiilor publice și a agenților economici din județul Caraș-Severin, din ultimele luni la Spitalul Municipal de Urgență depășește 1 milion de euro.