După 20 de ani! Herta Anițaș, prima medaliată olimpică a Lugojului, primește titlul de Cetățean de Onoare

Una dintre cele mai titrate sportive ale municipiului Lugoj, canotoarea Herta Anițaș, care a câștigat o medalie de argint și una de bronz la Jocurile Olimpice de la Seul în 1988, este propusă pentru a primi distincția cea mai importantă a orașului, titlul de Cetățean de Onoare.

Inițiativa aparține primarului Lugojului, Francisc Boldea, cel care intenționează să promoveze un proiect de hotărâre prin care să-i confere lugojencei înalta titulatură.


Herta Aniţaș s-a născută la Lugoj în anul 1967 și a făcut parte din lotul României de canotaj. Lugojeanca a practicat sportul de performanță doar patru ani, timp în care a câștigat un total de 43 de medalii naționale și internaționale. Ultima câștigată a fost chiar anul trecut, în 2018, la Campionatul Național de Ergometru, desfășurat la Piatra Neamț, la canotaj, secțiunea master, proba populară, unde a terminat pe prima poziție.

„Chiar dacă au fost ani mulți de pauză din activitatea sportivă, disciplina sportului de performanță și anii de muncă nu dispar niciodată, astfel încât nu a fost dificil să intru în competiție. Plus că brațele au rămas la fel de puternice ca la Jocurile Olimpice”, spunea Herta Anițaș, după competiția de la Piatra Neamț.

Primul succes al lugojencei a fost în 1985, la Campionatele Mondiale de juniori de la Brandenburg (Germania), unde s-a clasat pe locul 1 cu echipajul de 4+ al României.

Un an mai târziu, la senioare, a urcat pe treapta a treia a podiumului la Campionatul Mondial din Nottingham (Marea Britanie), ca membră a echipajului de 8+ al României. Herta Anițaș a fost dublă medaliată la Jocurile Olimpice de la Seul, cu argint în barca de 8+ (alături de Doina Bălan, Mioara Trașcă, Veronica Necula, Adriana Bazon, Mihaela Armășescu, Rodica Arba, Olga Homeghi, Ecaterina Oancia) și cu bronz în proba de 4+1 rame, alături de Marioara Trașcă, Veronica Necula, Doina Bălan și Ecaterina Oancia.

La finalul anului trecut, Herta Anițaș a primit Trofeul de Excelență în Sport, conferit în cadrul Galei Premiilor Lugojene.