Managerul Spitalului Județean de Urgență din Reșița trage un semnal de alarmă cu privire la criza din sectorul sanitar. Mai exact, acesta a explicat faptul că, per pacient, costurile cresc considerabil în contextul investigațiilor de amploare pe care le poate face unitatea spitalicească.
De mai bine de trei ani, costurile pe care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate le decontează per pacient au rămas neschimbate. Acestea nu au fost nici măcar actualizate cu rata inflației, ceea ce generează datorii pentru spitalul din Reșița.
„Una dintre subfinanțările despre care vorbim se referă la finanțarea pe pacient, pentru care primim de la CJAS 1.600 de lei, în contextul în care dotarea spitalului cu aparatură performantă și capacitatea de a investiga complex bolnavul presupune consumul a circa 2.100 de lei per pacient. În aceste condiții, putem concluziona faptul că nu mai e rentabil să cumperi un aparat nou, pentru că el generează costuri în plus”, spune managerul Spitalului Județean de Urgență din Reșița, Dumitru Secășan. La subfinanțarea generată de investigațiile pacienților se mai adaugă plata utilităților, care aduce mari bătăi de cap pentru cei care trebuie să administreze, de fapt, o criză permanentă.
Anul trecut, la unitatea din Reșița, s-au înregistrat 29.370 de externări, iar CJAS a decontat doar 25.000. Pentru diferența de bolnavi, spitalul nu a primit niciun leu, pentru că managerul unității a fost obligat să se încadreze în bugetul alocat de Casă.
Afirmațiile directorului au fost făcute în contextul în care ministrul sănătății a anunțat că așteaptă demisia managerilor de spitale care nu reușesc să reducă datoriile.