După lupte seculare, scandaluri și atacuri politice, proiectul de buget a fost aprobat. Este un buget care va aduce prosperitate țării, în opinia deputatului liberal Dumitru Rujan, cu atât mai mult cu cât nu vor fi introduse taxe și impozite noi și nici nu se vor majora cele existente.
Peste 60 de miliarde de lei vor fi direcționați spre proiecte majore în acest an. Asta după ce bugetul a fost aprobat cu 234 de voturi și 170 împotrivă, fără niciunul dintre amendamentele opoziției. Printre cei care au votat bugetul pe anul 2021 s-a aflat și deputatul liberal de Caraș-Severin, Dumitru Rujan. Acesta consideră că, din perspectiva investițiilor, va fi un an reușit. În paralel, românii nu vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru taxe și impozite.
„Am votat pentru adoptarea bugetului de stat pe anul 2021, care alocă 61,4 miliarde de lei unor proiecte majore care vor contribui la relansarea economiei și la îmbunătățirea vieții cetățenilor. O altă veste bună, pe care românii trebuie să o știe: Guvernul păstrează în anul 2021 o politică fiscală neutră, adică NU introduce impozite și taxe noi și nici nu le majorează pe cele existente. În plus, se păstrează și o parte dintre facilitățile fiscale de care au beneficiat operatorii economici în anul 2020”, a transmis Dumitru Rujan.
Un alt motiv pentru care parlamentarul de Caraș-Severin a votat pentru adoptarea bugetului este susţinerea sectorului privat. În 2021, Guvernul va acorda sectorului privat garanţii de stat în valoare de peste 28 de miliarde de lei, reprezentând 2,54% din PIB.
Aceste garanţii de stat vor facilita accesul la finanţare ieftină pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru companiile mari cu cifră de afaceri de peste 20 milioane lei, prin intermediul programelor din 2020:
– IMM Invest
– IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje
– IMM Factor – pentru garantarea creditului comercial şi a Schemei de ajutor de stat
– Programul „Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor de investiţii”
Deputatul Dumitru Rujan dezvăluie și domeniile în care se va acţiona prioritar anul acesta:
1. Simplificarea procedurilor de administrare fiscală: simplificarea declaraţiilor fiscale, continuarea procesului de extindere a depunerii online a declaraţiilor de înregistrare fiscală, asigurarea posibilităţii contribuabililor de a solicita înregistrarea fiscală iniţială prin mijloace electronice;
2. Accelerarea procesului de digitalizare: implementarea priorităţilor multianuale de dezvoltare IT necesare susţinerii activităţii de conformare, punerea la dispoziţia contribuabililor de noi servicii electronice/noi funcţionalităţi pentru serviciile electronice/telefonice existente, etc.;
3. Management integrat al riscului, conform noului design al agenţiei, ca urmare a procesului de operaţionalizare a Direcţiei Generale de Management a Riscului. Va fi accelerată dezvoltarea unor proiecte de conformare fiscală, pentru a înţelege mai bine resorturile şi mecanismele unor comportamente fiscale şi pentru a dezvolta planuri ţintite de măsuri pentru stimularea conformării fiscale pe diferite paliere;
4. Campanii intense de informare şi conştientizare a cetăţenilor, crearea unor servicii de chat şi a unui sistem webinar prin care se vor derula întâlniri virtuale cu contribuabilii etc;
5. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale;
6. Reducerea arieratelor fiscale.
„Dezvoltarea puternică a sectorului privat este şi în interesul salariaţilor din sistemul public şi al pensionarilor, sectorul privat fiind motorul economiei, un contributor net la bugetul statului. România are şansa de a merge mai departe pe drumul modernizării şi al dezvoltării”, este de părere deputatul PNL Dumitru Rujan.