Deputatul Silviu Hurduzeu a cerut mai mulți bani pentru drumurile din Caraș-Severin. Parlamentarii aflați la Putere s-au opus!

Deși județul Caraș-Severin este al treilea ca suprafață din țară, suma alocată de Guvernul Cîțu pentru drumurile județene și comunale pe anul 2021 nu este nici pe departe una direct proporțională, fiind abia pe locul 27 la nivel național! Caraș-Severin a primit doar 8,55 milioane de lei. Deputatul PSD Silviu Hurduzeu a încercat prin amendamente să majoreze această sumă, însă parlamentarii din coaliția de guvernare, inclusiv cei din Caraș-Severin, s-au opus.

Chiar dacă în județul Caraș-Severin Consiliul Județean este condus de un liberal, asta nu a contat la nivel central atunci când s-au împărțit banii pentru reabilitarea drumurilor comunale și județene. Mai precis, este vorba despre Anexa 6 din Bugetul de stat privind sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru anul 2021. Așa se face că Guvernul Cîțu a aprobat doar 8,55 milioane de lei pentru Caraș-Severin, aproximativ jumătate din cât primea anual județul în perioada 2016-2020.

„Județul Caraș-Severin are o suprafață de aproximativ 8.500 de kilometri pătrați. Doar că la alte județe cu o suprafață mai mică, cu 6.000 de kilometri pătrați, suma alocată a fost de 15 milioane de lei. Cu siguranță domnul prim-ministru Cîțu, când a făcut bugetul, nu și-a dat seama de această eroare și ca urmare vă propunem acest amendament pentru județul Caraș-Severin, ținând cont și de faptul că, în ultimii 4 ani, suma cea mai mică alocată pe acest capitol a fost de 12 milioane de lei, cea mai mare – de 18 milioane de lei, sigur, în timpul guvernelor PSD”, a specificat Silviu Hurduzeu în plenul reunit al Parlamentului, solicitând, prin amendamente, majorarea sumei cu circa 9 milioane de lei. Rând pe rând, amendamentele au fost respinse de coaliția de guvernare.

Silviu Hurduzeu spune că bugetul din acest an rezervat modernizării drumurilor din Caraș-Severin este cel mai mic din ultimii ani, „semn că județul Caraș Severin este pe ultimul loc în prioritățile Guvernării Galbene, deși județul este ca suprafață pe al III-lea loc din țară. Care o fi logica premierului Cîțu când județului Alba îi sunt alocate 15 milioane de lei, deși suprafața acestuia este mai mică decât cea a județului nostru?”, se întreabă deputatul social-democrat.

Care sunt sumele pe care le-a cerut Silviu Hurduzeu pentru drumurile din Caraș-Severin?

 • 600.000 de lei – reabilitarea podului peste Valea Orevița, sat Liubcova – comuna Berzasca
 • 40.000 de lei – reabilitare și modernizare străzi în satul Liubcova
 • 1,9 milioane lei – modernizarea a 8 kilometri de străzi în comuna Carașova
 • 500.000 de lei – reabilitare și modernizare drum vicinal în comuna Cărbunari
 • 500.000 de lei – modernizare străzi și drumuri comunale în comuna Constantin Daicoviciu
 • 500.000 de lei – reabilitare și modernizare străzi în comuna Cornea
 • 2,3 milioane de lei – modernizare drumuri comunale etapa a doua în comuna Cornereva
 • 450.000 de lei – realizare și modernizare Drum Comunal 78 în comuna Dognecea, sat Călina
 • 250.000 de lei – asfaltare străzi în satul Sălbăgelu Nou, comuna Sacu
 • 674.000 de lei – modernizare străzi în comuna Sasca Montană
 • 1,6 milioane de lei – modernizare străzi și drumuri – 11,6 kilometri – în comuna Șopotu Nou