DSP Timiş insistă pe recomandările referitoare la coronavirus

untitled design set 970x90 px

Reprezentanţii DSP Timiş spun că până în momentul de faţă nu a fost depistat nciun caz de infecţie cu coronavirus în judeţul Timiş sau în România. Cu toate acestea, îndeamnă la măsuri de precauţie în special la aeroport, dar şi la instituţiile unde se cunoaşte că vreun angajat ar fi călătorit în China.

Măsurile au fost instituite cu recomandări pentru aeroporturi, unde există cea mai mare probabilitate să vină aceşti călători sau suspecţi de boală. „Pentru Timişoara există aplicat şi stabilit protocolul de lucru, unde există un cabinet medical 24 de ore din 24 şi aceşti pasageri sunt duşi într-o cameră izolată unde se face un consult medical şi acolo se decide dacă sunt transmişi spre Spitalul de Boli Infecţioase sau sunt lăsaţi la domiciliu unde pentru cei care vin din China este recomandată autoizolarea de 14 zile. Perioada de maximă incubaţie a bolii este între 10 şi 14 zile.”, a precizat Melania Arion medic şef DSP Timiş.

Pentru situaţiile de la instituţiile din Timişoara, unde a existat istoric de călătorie recentă în China, bolnavii sunt izolaţi la domiciliu şi se face monitorizarea stării de sănătate prin medicul de familie. „Rugăm instituţiile, indiferent care, să ne anunţe dacă au personal care a călătorit în China ca să putem să aplicăm protocolul de izolare la domiciliu sau să sa aplicăm recomandările stabilite de Ministerul Sănătăţii.”, a continuat Melania Arion.

De subliniat este faptul că nu există în România risc de transmitere interumană. Trebuie ca aceştia să fi călătorit în China şi să fie în contact cu bolnavul. „Referitor la infecţia cu coronavirus aş vrea să vă spun că Ministerul Sănătăţii prin Comisia interdisciplinară de mari specialişti şi oameni cu putere de decizie au stabilit o metodologie de supraveghere a acestei boli şi care a fost reactualizată recent, în urmă cu două zile. Până la acestă dată în ţara noastră nu a fost confirmată această boală în Timiş sau în România. Această metodologie precizează foarte clar care este definiţia de caz. Aceasta spune foarte clar că este vorba de un pacient cu sindrom respirator acut sever, adică cu insuficienţă respiratorie instalată brusc, cu febră foarte mare, cu tuse la o persoană care a avut istoric de călătorie recentă în China sau a venit în contact cu un pacient confirmat de boală.”, a mai spus medicul-şef al DSP Timiş.

Recomandări şi pentru gripa sezonieră

publicitate ziar expresb 1000x100

DSP Timiş a făcut referiri şi la sezonul epidemic de gripă. La ora aceasta există raportate sub 100 de cazuri de gripă clinică şi trei cazuri confirmate, două cu virusul A şi un caz cu virusul B. Toate dozele de vaccin care au fost repartizate Direcţiei de Sănătate Publică au fost împărţite prin medicii de familie şi alte instituţii cărora Ministerul le-a trimis aceste doze.

„Din punctul de vedere al gripei sezoniere, recomandarea este pentru unităţile medicale să ia măsurile de limitare ale accesului vizitatorilor şi de izolare a cazurilor de gripă în saloanele izolator pentru cei care nu pot fi transferaţila Victor Babeş sau a-i transfera la Victor Babeş unde se va aplica schema de tratament specifică.”, a punctat Melania Arion.

Recomandările sunt în mod deosebit pentru unităţile şcolare, unde s-a instituit un sistem de supraveghere, în sensul că zilnic sunt raportate cazurile de absenteism şi cazurile de îmbolnăvire prin gripă şi infecţii respiratorii şi unde, conform metodologiei de lucru, se decide dacă se continuă sau se întrerupe activitatea şcolară. Până la această dată nu au fost astfel de situaţii. „Suntem în legătură zilnică cu inspectoratul, prin raportarea pe care ne-o transmite şi putem să stabilim punctual despre ce este vorba.”, a conchis Melania Arion, medic şef DSP Timiş.

Sursa foto: News.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/