Ancheta DSP Timiș: 11 cazuri de botulism, focar de îmbolnăvire

dsp timis 2
untitled design set 970x90 px

10 probe de alimente au fost trimise la București. Ancheta epidemiologică a inspectorilor sanitari din Timiș, scoate la iveală un focar de botulism.

Imediat după ce a fost înființată cu privire la faptul că opt copii din aceeași localitate sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara cu simptome de botulism, DSP Timiș a constituit o echipă mixtă de investigare a focarului. Copiii se află în plasament familial.

„În cadrul instituției noastre a fost constituită o echipă mixtă de control, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, pentru investigarea focarului, deplasarea la domiciliul consumatorilor și ridicarea probelor alimentare incriminate, în vederea determinării toxinei botulinice. Ancheta epidemiologică se află în desfășurare.”, a transmis Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al DSP Timiș, la solicitarea expressdebanat.ro.

Potrivit sursei citate, până acum au fost identificate 11 cazuri probabile în cadrul focarului de botulism. „Opt se află internate la Spitalul Victor Babeș Timișoara și trei sunt la domiciliu, asimptomatice. Direcția de Sănătate Publică Timiș, cu sprijinul Ministerului Sănătatii și a direcțiilor de sănătate publică județene, a asigurat necesarul de ser antibotulinic pentru tratamentul pacienților. Au fost recoltate 10 probe de alimente, care au fost trimise la București, în vederea efectuării analizelor de laborator.”, a mai spus Cornelia Bubatu.

Ancheta epidemiologică ar putea dura în jur de 10 zile, până la depistarea cauzei.

publicitate ziar expresb 1000x100

UPDATE. Copiii bolnavi, în plasament la două familii de asistenți maternali din Fădimac

Problemele de sănătate ale copiilor aflați în plasament la două familii de asistenți maternali din satul Fădimac, comuna Balinț, au început în 9 ianuarie, anunță reprezentanții DGASPC Timiș. Potrivit sursei citate, inițial, doi dintre copii au fost internați la Spitalul Municipal Lugoj cu gastro-enterocolită acută. Au fost externați apoi, cu recomandare de tratament, dar în continuare cu simptome de boală. Câteva zile mai târziu, simptome de boală au apărut și la alți doi copii. Au fost duși la spital la evaluare, respectiv reevaluare.

„În 26 ianuarie 2024, echipa Direcţiei de Sănătate Publică Timiş s-a deplasat la Fădimac pentru ancheta medicală, la control a fost prezent şi medicul veterinar din localitate, care are în evidenţă animalele crescute în gospodărie, şi a recoltat probe din alimente (miere, cârnaţi de casă, compot, dulceaţă, zacuscă, carne de la păsări, peşte, porc aflată în congelator), toate borcanele erau ok, nu aveau capacul ridicat. De când au fost internați și până în prezent, starea de sănătate a copiilor s-a ameliorat.”, au mai anunțat reprezentanții DGASPC Timiș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/